Грчка полиција oчистила међугранични простор, ухапшено 10 миграната

У десетосатној операцији Грчка полиција уклонила стотине миграната из неутралне зоне између Македоније и Грчке, јавила је агенција АНА. Најмање 10 миграната приведенo.

Од јутрос је 46 аутобуса превезло мигранте до Атине, а први би требало, како се очекује, да до грчке престонице стигне вечерас.

Полиција је, такође, отворила национални пут у Идоменију који је био блокиран током операције, а невладине организације су се вратиле у Идомени да тамо поново подигну камп и сачекују нове придошлице, наводи АНА.

Економски мигранти су данима блокирали железничку пругу између Грчке и Македоније, јер им није дозвољен улазак у Македонију. 

Приведени различитих националности одведени су у полицијску станицу у Идоменију, а један ирански држављанин који је, како преносе медији, "наводно био избоден" пребачен је у болницу у Кукушу.

Током операције је дошло до мањих сукоба полиције и миграната, који су претежно из Пакистана, Марока, Алжира и Сомалије, а који су по великој хладноћи били у кампу у близини Идоменија након што је Македонија почела да по националности "филтрира" мигранте од 19. новембра.

Према извештајима медија, грчка полиција је рано јутрос затворила границу код Идоменија како би међугранични простор са Македонијом рашчистила од миграната. 

Ројтерс и АФП преносе да је грчка полиција опколила око 2.300 миграната који су три недеље били "заглављени" на граници са Македонијом и превози их до Атине.

Тиме су, како оцењује британска агенција, покопане њихове наде да ће потражити азил у северној Европи.

Око 350 полицајаца је било ангажовано у пребацивању миграната аутобусима до затвореног стадиона у Атини који је коришћен за теквондо током Олимпијских игара 2004. године, као и у досад некоришћене просторије бившег атинског аеродрома Хелиникон.

Један полицијски званичник је рекао да мигранти имају рок од 30 дана да напусте Грчку, али да нису стављени у притвор, а да ће, уколико буду ухваћени у тој земљи након истека 30-дневног рока, бити ухапшени и депортовани.

Међутим, неколико земаља из којих мигранти већином потичу немају споразуме о реадмисији са Грчком, наводи британска агенција и подсећа да је Пакистан прошле недеље одбио да прими назад неке мигранте које је европска погранична агенција Фронтекс авионом упутила из Атине.

Представницима медија било је онемогућено да прате полицијску операцију, наводи Ројтерс, а полиција је у саопштењу навела да су новинари "тиме били заштићени од било каквог евентуалног насиља, тензија или претњи и агресивног понашања".

У зони од пет километара приступ су имали само представници Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР).

Акција грчке полиције на рашчишћавању међуграничног простора покренута је како би се припремио терен за долазак јединица европске агенције за заштиту граница Фронтекс, које би требало да стигну наредне седмице на границу Грчке са Македонијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи