Рама: Џихадисти и на Балкану

Албански премијер Еди Рама изјавио је да би избегличка криза преко "западно-балканског пута" могла захватити и Албанију и упозорио да у Албанији, на Косову, у Македонији и на југу Србије има више стотина исламских екстремиста против којих се тамошње власти боре.

"Повезаност џихадистичких мрежа далеко је ефикаснија него повезаност европских земаља" које настоје да их униште, рекао је Рама за француски лист Монд.

На питање Монда колико су исламски џихадисти распрострањени у Албанији, председник албанске владе је одговорио да "као и другде има екстремиста" против којих се држава бори и додао да се процењује да их је "неколико стотина у Албанији, на Косову, Македонији и на југу Србије".

Рама је навео да "муслиманске заједнице Албаније, Косова, Македоније и југа Србије остају привржене европском и демократском поимању ислама, што их чини отпорним на џихадистичка искушења и пропаганду".

Подвукао је, међутим, да се локалне власти боре против исламских џихадиста и да је "европска сарадња на терену нужна за сламање веома повезаних мрежа џихадистичке пропаганде и привлачења присталица".

"А та повезаност је", рекао је Рама, "много ефикаснија него везе међу обавештајним службама европских земаља".

На питање да ли страхује да ће се "друга европска криза, а то је 'западно-балкански пут' избеглица" проширити и на његову земљу, председник владе Албаније узвратио је да је то могуће уз оцену да је "та криза други вид и израз крхкости Европе".

"Оно што данас видимо могло је бити спречено да нисмо дозволили да се заоштри криза у Сирији", навео је Рама и оценио да национални егоизми коче акције у општем интересу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи