СДА осудила хапшење генерала Сакиба Махмуљина

Странка демократске акције осудила хапшење ратног генерала Сакиба Махмуљина, који је осумњичен за злочине који су починили муџахедини над српским заробљеницима на подручју Возуће.

СДА наводи да је и раније упозоравала на стварање вештачког баланса у процесуирању ратних злочина приликом хапшења угледних команданата и бораца Армије БиХ, који су, како је наглашено, беспотребно пролазили правне голготе да би на крају били ослобођени, као што су генерал Сефер Халиловић и Насер Орић.

"Иако смо у потпуности опредељени за процесуирање свих ратних злочина, не можемо се отети утиску да је Тужилаштво БиХ подлегло непримереним политичким притисцима у правцу изједначавања зараћених страна", наводи се у саопштењу СДА.

СДА тврди да је "број злочина почињених од стране снага које су извршиле агресију на Босну и Херцеговину неупоредиво већи од броја злочина које су починили појединаци у редовима Армије Босне и Херцеговине", оцењујући да је због тога "неприхватљиво стварање вештачких баланса у броју покренутих кривичних поступака и изречених судских пресуда".

"Још једанпут подсећамо да су снаге које су браниле Босну и Херцеговину систематски спречавале и кажњавале злочине у својим редовима, док су снаге које су извршиле агресију на Босну и Херцеговину систематски планирале, организовале, охрабривале и извршавале злочине", наводи се у саопштењу.

СДА, наводи се даље, "верује у невиност генерала Махмуљина", што ће се, како тврде, као и у низу ранијих случајева, на крају и доказати.

Ратни командант Трећег корпуса Армије БиХ Сакиб Махмуљин ухапшен је у Сарајеву због сумње да је одговоран за убиства око 50 заробљеника српске националности на подручју Возуће 1995. године, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Махмуљин је осумњичен за злочине почињене од јула до октобра 1995. године, за време офанзивних борбених дејстава јединица тог корупуса на ширем подручју Возуће, у којима је учествовао и одред "Ел Муџахедин", чији су припадници убили око 50 ратних заробљеника српске националности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи