Протест у Тирани, опозиција "разапела" Едија Раму

Неколико хиљада људи окупило се у Тирани на протестном скупу захтевајући оставку албанског премијера Едија Раме, кога оптужују за корупцију, а неки демонстранти су бацали каменице и димне бомбе на зграду албанске владе.

На главном тргу у Тирани опозициона Демократска партија Албаније, на двадесетпетогодишњицу рушења комунистичке власти, одржала је протест на коме су демонстранти захтевали оставку владе Едија Раме.

Опозиција тражи формирање техничке владе која ће организовати превремене изборе.

Током протеста било је напетости, а демонстранти су бацали јаја, дрвене палице, али и димне бомбе у правцу зграде владе, на којој су поломљени прозори и врата.

Велики број полицајаца је опколило зграду владе.

Ситуација је погоршана испред зграде Министарства унутрашњих послова, на месту где је недавно саграђен бункер као симбол антикомунизма.

Демонстранти који се нису сложили са изградњом тог симбола, у покушају да га сруше, запалили су ватру унутар бункера.

Протесту је присуствовао и бивши премијер Сали Бериша.

Председник Демократске партије Албанаца Љуљзим Баша је пред окупљеним демонстрантима рекао да је почела грађанска непослушност.

"Нећемо одустати, ово је почетак низа демонстрација. Грађанска непослушност је почела. Решење је техничка влада и нови демократски избори", рекао је Баша.

Током Башиног говора дошло је до напетости испред зграде Владе Албаније, где су демонстранти покушали да пробију кордон полиције, али су демонстрације ипак завршене без већих нереда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи