Курц: Многа исламска обданишта треба затворити

Аустријски министар спољних послова и интеграције Себастијан Курц изразио је уверење да је неопходно под хитно затворити многа исламска обданишта, преносе бечки медији.

Себастијан Курц је такав закључак донео на основу студије коју је израдио професор Еднан Аслан са Института за исламске студије Бечког универзитета.

Аслан у својој анализи приказује слику паралелног света који родитељи желе, а форсирају је удружења која воде обданишта.

"Многи родитељи желе да за њихову децу буде створено стопостотно исламско окружење", навео је Аслан додајући да иза тога стоји жеља "да се деца заштите од већинског друштва, од неморала".

Међу исламским обдаништима, према његовим речима, уследило је утркивање ко ће понудити што конзервативније и религиозније окружење.

Аслан наглашава да постоји много муслимана који своју децу свесно не желе да дају у таква обданишта.

Међутим, ко жели може своје дете да усред Беча одгаја у паралелном свету, и то је подржано новцем пореских обвезника Аустрије, пошто покрајина Беч плаћа бригу о деци у приватним обдаништима.

Анализа професора Аслана показује да се у тим обдаништима о деци брину искључиво муслиманке, многе од њих су прошле само један двонедељни курс.

План рада, како је констатовао, не разликује се много од плана школа где се учи Куран.

Што се језика тиче, како је навео Аслан, иако је аустријска држава донела одлуку о циљаном подстицању учења немачког, у исламским обдаништима недостаје за то неопходно особље, јер многи педагози немају довољно знања немачког, а уједно постоје и нека обданишта у којима се уопште и не говори немачки.

"У тим обдаништима се примењују методе васпитања које нису у сагласности са европским, јер одбијају вредности, начин живота, као и улогу жене у Аустрији", резимирао је Аслан.

Поводом тог извештаја Курц је истакао да није против приватних, верских обданишта, без обзира на веру, али је проблематично што постоји жеља да се деца заштите од већинског друштва.

"Циљ ограђивања је погрешан приступ", поручио је Аслан.

С тим у вези је најавио строже контроле, а ако буде потребно и усвајање строжег закона, у чијем фокусу би било подстицање немачког језика.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи