Грабар Китаровић: Већине нема, Милановић верује у договор

Након завршеног другог круга консултација са парламентарним странкама, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић саопштила је да и даље нико не располаже неопходном већином од 76 заступника. Поручила да неће дозволити да из било којег интереса угрози стабилност државе и поредак.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић каже да и даље нико не располаже потребном већином свих посланика.

"Желим јасно и недвосмислено рећи да ћу истрајати на примени уставне одредбе која условљава подршку већине у хрватском Сабору. Притом одбацујем било какву врсту притисака и молим све челнике институција да својим деловањем не угрожавају сигурност грађана", навела је Китаровићева.

Подсетила је да је она изабрана да штити уставни поредак и сигурност државе, те упозорила да никоме неће да дозволи да, како је рекла, из било којег интереса угрози стабилност државе и поредак". Најавила је да ће трећи круг консултација бити одржан наредне седмице.

Хрватски медији су пренели да су се и лидер леве коалиције око СДП-а Зоран Милановић и шеф ХДЗ-а Томислав Карамарко код Китаровићеве задржали по 33 минута, што је за Милановића, како су приметили новинари, било знатно дуже него у првом кругу разговора кад је остао тек пар минута, а потом одбио заједничко фотографисање.

Милановић: Договор "иде полако"

Милановић је новинарима на Пантовчаку рекао да договор "иде полако", да нема панике и да верује да ће Сабор и влада бити конституисани. О случају бившег СДСС-овог заступника Мирка Рашковића, Милановић је казао да је од њега очекивао подршку.

"Мислио сам да ће ми он потписати пре него рођени ћаћа, али није. То је његово право, то је његов потпис", рекао је Милановић.

Лидер Моста Божо Петров је на консултације код председнице Китаровић стигао након састанка са Карамарком и Милановићем.

"Сви знају какав је наш став и шта тражимо од једних и других и чекамо одговоре. Сад не бих давао никакву оцену, прво бих се захвалио на доласку, а друго јер нису затворили врата за сарадњу. Ми смо јасно дали рок. Ако одбију наш предлог обе стране, биће нових избора, а ако прихвати смо једна страна наши ће захтеви остати исти", рекао је Петров, пренели су хрватски медији.

Шеф ХДЗ-а Карамарко је након разговора са председицом новинарима рекао да су они заједнички анализирали актуелну ситуацију и разговарали о свим сценаријима.

"Говорили смо с томе шта Мост независних листа тражи. Желимо да се ово што пре реши. Сваке седмице по 2000 људи остаје без посла. Преговори теку даље, оријентисали смо се на оно што Мост тражи од осталих саговорника", рекао је Карамарко.

Данашњи састанак са лидером СДП-а, актуелним премијером Зораном Милановићем и лидером Моста Божом Петровим, Карамарко је оценио као "корак према исказаној доброј вољи".

"Рекли смо да ово није поштено према нама који смо релативни победници, но да остајемо ту и разговарамо. Но мислим да таква влада не може функционирати. Било би интересантно видет како би то изгледало. Боље да се одлуче, да убрзају то, нека формирају саборску већину, па ћемо видети. Ако је то њихова племенита идеја, ја сам увек спреман сести за сто", рекао је Карамарко.

Карамарко је коментарисао и случај Мирка Рашковића бившег члана и заступника Самосталне демократске српске странке који је у хрватским медијима означен као агент тајне службе током Домовинског рата.

"Не знам ништа о томе. Треба видети како је овај документ дошао у одређене медије. Ради се о највећој тајни и довели су у опасност његов живот и живот његове породице. Уопште није битно ко је шта потписао. Неко треба због овог да одговара јер је тај човек учинио за Хрватску пуно више од оних који су се шетали по Бриселу", рекао је Карамарко.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи