Мост предлаже заједничког нестраначког премијера

Мост независних листа, странка од које зависи формирање власти, предложио је председницима водећих странака у Хрватској да заједнички изаберу нестраначког кандидата за председника Владе.

Према изјавама председника Социјалдемократске партије Зорана Милановића и лидера Хрватске демократске заједнице Томислава Карамарка који су учествовали на састанку, та идеја не чини се изгледном.

Лидер Моста Божо Петров рекао је на заједничком састанку три странке који је био отворен за медије, да одговор ХДЗ-а и СДП-а на предлог Моста очекује у наредних седам дана и додао да Мост "условљава консензус".

"Премијер би требало да буде изабран усаглашавањем све три стране, а након тога дефинисати и остале ствари, ко ће бити председник Сабора, министри, председници одбора и друге дужности, али је најважнији овај први корак", рекао је Петров шефовима највећих хрватских странака на састанку у хотелу "Еспланада".

После састанка, који је био отворен, Петров је у изјави новинарима оценио да је реч о "огромном кораку напред", јер су челници ХДЗ-а и СДП-а сели за исти преговарачки сто. Није желео међутим, да одговори шта ће се догодити ако странке одбију предлог Моста или ако једна од странака не одговори у року од седам дана.

Лидер СДП-а и премијер Зоран Милановић изјавио је да консензус искључује ултиматум и додао да је Мост такав предлог требало да изнесе још на почетку преговора о формирању владе пре месец дана.

"То сте одмах морали да нам кажете, председник владе је преодговорна функција да би га изабрали консензусом", рекао је Милановић и додао да је као актуелни премијер видео две такве владе и да су обе пропале.

Додаје да, уколико не може да се постигне договор, боље је конституисати Сабор, одмах га распустити и ићи у нову изборну утакмицу.

Милановић је неколико пута поновио да лева коалиција окупљена око СДП-а неће моћи да одговори на тако комплексно питање у седам дана и да мора да сазове страначку конвенцију у предвиђеном року, иако не зна како би уопште функционисала трипартитна влада.

"Ми смо релативни победници ових избора и желимо да се то респектује. Што се мене лично тиче, ми можемо о свему разговарати. Сматрам да није праведно, али о предлогу ћемо разговарати с нашим коалиционим парнтнерима", рекао је Карамарко и додао да је очекивао да ће његова странка добити мандат за састављање владе.

Оцењује да је досадашња влада безуспешна и да је две трећине грађана гласало за промене.

Према предлогу Моста, сви функционери бирали би се консензусом три странке.

Премијер би био нестраначка личност уз могућност да буде и страначки ако га прихвате и СДП и ХДЗ.

Затим би се консензусом бирали и председник Сабора и први потпредседник Владе који би били један из ХДЗ, а други из СДП и они би се ротирали после половине мандата. Мост би за кандидата те странке тражио место другог потпредседника владе.

Заједнички састанак највећих странака одржан је уочи другог круга консултација код председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић о мандатару за састављање владе.

Председница је јутрос обавила консултације с представницима мањих странака и националних мањина, а потом се састала с представницима Моста и СДП-а и ХДЗ-а.

Први круг консултација показао је да ниједна странка нема 76 гласова посланика у Сабору потребних за формирање власти.

Мост је на изборима освојио 19 мандата, али је после сукоба у тој странци, састављеној од више независних листа, засад остало 15 посланика. Без те странке нико не може да формира власт.

Лева коалиција "Хрватска расте" окупљена око СДП-а на изборима освојила је 56 мандата, а тренутно располаже с подршком 66 посланика, међу којима и шест мањинских, док десна "Домољубна коалиција" окупљена око ХДЗ-а има 59 посланика.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи