Словенци више страхују од избеглица него од тероризма

Грађани Словеније више страхују за своју безбедност од избегличког таласа него од терористичких напада у Европи, те отуда и подршка постављању заштитне ограде на граници с Хрватском.

Најновије испитивање јавног мњања показало је да се с одлуком владе о постављању ограде ради одвраћања избегличког таласа слаже 79 одсто испитних грађана, док је 21 одсто против.

Анкета спроведена прошле седмице, неколико дана након терористичког напада у Паризу, коју објављује љубљански Дневник, показала је да 58 одсто испитаника сматра да се ступањ сигурности у Словенији због тога није смањио, док 37 одсто сматра супротно.

Да је ограда на словеначко-хрватској граници потребна највише су уверене присталице двеју највећих странака, Странке модерног центра (СМЦ) премијера Мире Церара и опозиционе Словеначке демократске странке (СДС), коју води бивши премијер Јанез Јанша, показало је испитивање.

На питање треба ли Словенија да да војну помоћ Француској у нападу на терористичку организацију Исламска држава позитивно је одговорило 40 oдсто, док супротно мисли 39 посто, пренела је хрватска агенција Хина.

Војну интервенцију ЕУ у Сирији подржало би 13 одсто испитаника, а 44 одсто је на питање подржавају ли нападе на ИС одговорило негативно и залажу се за друге начине решавања сигурносне кризе и терористичких изазова.

Међу испитаницима њих 59 одсто навело је да се због напада у Паризу не осећају угроженима, а 19 да сада више страхују за своју сигурност, али велика већина сматра како ће се европска политика према избеглицама сада променити.

Да према избеглицама треба задржати политику "отворених врата" јер они и сами беже од терориста сматра 12 одсто испитаника, а заоштравање имигрантску политике подржава 65 одсто грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи