Иванов затражио хитну помоћ ЕУ за избегличку кризу

Званично Скопље сноси последице "нефункционалног механизма Уније" и неспровођења регистрације миграната у земљи чланици Европске уније, рекао је председник Мекедоније Дорђе Иванов на састанку са Франсом Тимермансом, првим потпредседником Европске комисије, саопштено је из кабинета македонског председника.

Македонија ће, каже Ђорђе Иванов, и даље поштовати међународне обавезе у лечењу миграната и водиће рачуна о хуманитарном аспекту упркос претрпаности објеката.

Од почетка кризе Македонија се ослања на властите ресурсе, док помоћ ЕУ изостаје, па је у том погледу Иванов затражио хитну техничку и финансијску помоћ, наводи се у саопштењу, пренели су македонски медији.

Иванов је, како се наводи, у Бриселу рекао да је по његовом мишљењу кључ решења у већој контроли спољњих граница ЕУ и затражио заједничку стратегију ЕУ и координирану међународну акцију за решавање проблема.

Тимерманс је рекао да разуме изазове са којима се Македонија суочава у решавању кризе избеглица и миграната и нагласио да ће се заложити за што хитније пружање помоћи и подршке из ЕУ.

Иванов је рекао да је крајње време да Македонија настави процес интеграције.

Што се тиче најновијег извештаја Европске комисије о напредовању Македоније, Иванов је рекао да очекује да се сви друштвени и политички субјекати у земљи у потпуности посвете савладавању приговора из извештаја и изразио очекивање да ће после избора Република Македонија коначно добити датум за почетак преговора.

Иванов је претходно председнику Савета ЕУ Доналду Туску рекао да је Македонија школски пример за то како не треба третирати земље кандидате за чланство у ЕУ.
 
Иванов је, пренео је македонски портал Тајм, Туску рекао да је његова посета Скопљу закаснела пошто су грађани уморни од блокаде европских интеграција и неодлучности Савета ЕУ, пренели су македонски медији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи