Пргомет формирао странку и поделио Мост

На хрватској постизборној сцени догодио се преокрет након што је Драго Пргомет, бивши члан МОСТ-а, своје удружење Хрватска иницијатива за дијалог преименовао у политичку странку у јеку преговора о формирању владе.

Пргомет, који је некада био члан ХДЗ-а, одвојио се од Моста независних листа, а њему су се прикључиле још две Мостове заступнице - Ирена Петријевчанин Вуксановић и Гордана Русак. 

Пргомет је након оснивачке скупштине новинарима рекао да ће нова странка ХРИД остати на платформи Моста.

Како је пренео загребачки портал Индеx.хр, Пргомет није био претерано причљив и након те кратке изјаве одјурио је остављајући новинаре без одговора на питања.

Пргомет је у недељу колегама из МОСТ-а упуто писмо којим их је позвао да се представе хрватској јавности и објасне из којих то избора црпе свој легитимитет, те на основу којих то споразума или неких других демократских аранжмана доносе одлуке.

Поручио је да су они то дужни да ураде јер модерна, демократска друšштва не воде се “заплотњачким методама”.

"“Морају знати да је управо такав приступ у политици осуђен на неуспех, а његовим познатим заговорницима је већ на овим изборима измакнула, чинило им се, сигурна победа"”, сматра Пргомет.

У Загребу је одржан састанак заступника МОСТ-а, а лидер независних листа Божо Петров је након састанка казао да је њихов став и даље реформска влада.

''Ми смо и даље за реформску владу у којој су и ХДЗ и СДП'', рекао је Петров, додавšши да сматрају да је то "најбоља опција, чак и ако би трајала само две године”.

Преговори би, према његовим речима, могли трајати јоš седам дана и након тога се могу очекивати консултације.

Све заједно, каже Петров, могло би трајати још две-три седмице, али да то зависи од ХДЗ-а и СДП-а.

Напоменуо је да МОСТ не мора бити мандатар, али да је то опција о којој су спремни да разговарају.

Коментаришући Пргомета, Петров је рекао да су проблеми били непотребни и да му жели сву срећу у оснивању нове странке.

Сутра се, најавио је Петров, настављају разговори с ХДЗ-ом и СДП-ом o образовању, монетарној политике и пореког система, али напомиње како се не ради о одуговлачењу.

''У свим озбиљним земљама имате ситуацију у којој се влада саставља 30 дана”, рекао је Петров и додао да се још није састо са лидерима СДП-а И ХДЗ-а Зораном Милановићем и Томиславом Карамарком.

Ти сусрети ће, тврди, бити јавни и транспарентни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи