Ђевђелија, стрпљење економских миграната на измаку

На македонско-грчкој граници и данас је било повремених побуна такозваних економских миграната којима није дозвољен пролаз кроз Македонију. Грчкој и македонској граничној полицији у помоћ је послата македонска војна полиција која обезбеђује граничну линију код Ђевђелије. Како јавља репортер РТС-а, близу грчког кампа, код села Идомени, повремено се чују негодовања миграната којима је забрањен улаз у Македонију.

На граници Македоније са Грчком стрпљење је на измаку. Међународна пруга Атина–Париз блокирана је код Ђевђелије од средине августа. Мигранти из афро-азијских земаља којима је забрањен улазак у Македонију, повремено, како би привукли пажњу јавности, праве инциденте.

Међу онима који су прешли грчко-македонску границу много је деце и старијих људи.

Шари из Сирије лако заборави име земље у којој се тренутно налази, али не заборавља куда жели да иде – у Европску унију, а највероватније у Немачку.

Коха каже да на граници није имао проблема.

"Лако смо прошли границу јер смо из Ирака. Идемо у Србију, па за Италију", рекла је Коха.

Међу пристиглима у Центру за регистрацију две трећине су Ирачани али има и избеглица из Сирије, мада много мање него претходних месеци.

Деветнаестогодишњи Али Реза је пре месец дана напустио дом у Авганистану. Жели да стигне у Шведску.

"Код нас је рат, нисте сигурни. Немате добар живот. Бежимо од рата и војске јер желимо слободу", објашњава тај младић свој разлог за бег на далеки запад.

Прилаз мигрантском кампу житељима Ђевђелије је, без посебне дозволе, забрањен. У предграђу се води тихи рат за који евро више између возача аутобуса и таксиста који не желе пред камере.

"Узимамо 100 евра по ауту до Табановаца, или за шест особа 150 евра, или 25 евра по особи. За децу је бесплатна вожња", каже један возач таксија.

До северне границе Македоније и Табановаца мигранти возом путују нешто више од четири сата. Колима се стигне за сат и по.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи