Стандард: Оружје аустријске производње омиљено код ИД

Оружје из аустријске производње веома је популарно код бораца Исламске државе, тврди бечки дневник "Стандард".

"Оружје и муницију из Аустрије смо затекли у Либији, Сирији, Украјини, Малију и Ираку“, рекао је Ник Јензен-Џонс из обавештајне службе „Арес“.

Терористи радо користе оружје фирми "Глок", "Штајер Манлихер" и гранате "хиртенбергер".

Пошто је Аустрија неутрална земља, извоз оружја пролази тежу процедуру, те га морају одобрити министарства привреде, спољних послова, као и одбране.

И поред тих контролних механизама оружје из Аустрије све чешће доспева на црно тржиште и тако у руке терориста, истиче дневник.

Тако се турска влада побунила 2008. године када је код припадника Ал Каиде пронађено аустријско оружје.

„Стандард“ је објавио податак да су са 138.000 пиштоља „"глок"“ САД подржале изградњу полицијских снага у Ираку.

Једна истражна комисија САД проценила је да је четири одсто тог наоружања нестало већ приликом расподеле.

На пролеће 2007. Аустрија је забранила извоз у Ирак, а, на основу парламентарног упита се види да је "Глок" због тога чак запретио да ће се преселити у САД.

Из "Штајер–Манлихера" је 2004. одобрена испорука 800 пушака Ирану. Према Јензен-Џонсу, Иран је на тај начин успео да изради копије, које су сада у рукама терориста у Ираку и Сирији, као и код припадника Хамаса.

Војна индустрија Аустрије, према Рајнхарду Мараку из радне групе за безбедност у Привредној комори, има извозну квоту од чак 90 одсто. "Предузећа без извоза не би могла да преживе“", рекао је Рајнхард Марак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи