Ђевђелији, одакле стижу мигранти?

Из Грчке и вечерас пристижу нове групе избеглица на граници с Македонијом. Код Ђевђелије је формирана колона оних који покушавају да документима докажу да долазе из земаља у којима је рат. Прву ригорозну контролу од када је Македонија забранила улаз онима који нису из Сирије, Авганистана и Ирака, избеглице имају у Прихватном центру у Ђевђелији.

Ирачанина који чека воз за Табановце екипа РТС-а затекла је у кампу. Дао је отиске и проверен му је пртљаг.

"Македонија, ево овде смо сада, па идемо за Србију само не знам тачно где", каже избегли Ирачанин.

На питање куда ће отићи после Табановаца, одговара: "Хрватска, Словенија, Аустрија, Немачка".

У прихватном центру много је деце и жена. Пружа им се прва помоћ, добијају храну и преусмеравају на такси превоз или ванредне возове за Србију.

Александар Јонузоски из Црвеног крста Македоније каже да је много промрзлих и болесних, оних који су у инвалидским колицима или на штакама, али да до сада нису имали оболелих од заразних болести.

Локалне власти забраниле су ауто-превозницима који нису из Ђевђелије да превозе мигранте до српско-македонске границе. Возачи прете блокадом саобраћаја у граду.

"Мада смо били замољени, јер је тензична ситуација на граници да не предузимамо те кораке, ипак ћемо морати", упозорава представник ауто-превозника Ацо Николовси.

Људи са друге стране жице налазе се на територији Грчке. Долазе из Пакистана и Бангладеша.

За разлику од претходних неколико месеци сада на линији раздвајања документа проверавају заједно македонска и грчка полиција.

Избеглица из Бангладеша каже да у тој земљи има политичких проблема, да они нису терористи и да су им угрожена права.

Много је новинара на граници који чекају расплет ситуације. Први пут у Ђевђелији су и колеге из Пољске.

"Људи у Пољској о овоме готово да не знају ништа. Желимо да покажемо кроз шта пролазе избеглице", каже новинарка Паулина Соха Јакубовска.

На северној граници Македоније, у Табановцима, у кампу је неколико стотина оних који чекају још једну детаљну проверу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи