Кавазовић: Не помажите злочинцима у њиховим циљевима

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић позвао је добронамерне људе да својим несмотреним реакцијама на недела злочинаца не помажу њиховим циљевима, а оне који су, како је рекао, пошли странпутицом да се врате у окриље "средњег пута".

Хусеин Кавазовић позива све који мисле да се насиљем и терором може решити неправда, њихове учитеље, инспираторе, организаторе и покровитеље да се дозову памети, покају и напусте странпутицу и врате у окриље џемата и средњег пута.

"Позивам младе људе да заштите и сачувају своју веру и заједницу! Ви њој припадате, чак и више него ми старији. Покажите понос и достојанство и онако како су наши преци знали бранити своје вредности, чините и ви - мудро, стрпљиво и одлучно", поручио је Кавазовић.

На предавању на џума намазу - главној молитви муслимана петком, првом након терористичких аката у Паризу и убиства двојице војника, Бошњака и Србина, у сарајевском насељу Рајловац, поручио да нема дилеме да зликовци не представљају ничију веру, а да је ислам вера мира и да муслимани, следбеници ислама, настоје да успоставе мир у себи, у својим породицама и друштву којем живе.

"Данас живимо у времену буке коју су изазвали и наметнули зликовци", рекао је и додао да "није први пут да је свет, и муслимани у њему, искушан злоупотребом наше часне вјере".

Кавазовић је истакао да се данас насиље у свету шири, да страдају невини људи.

"Страдају многи невини људи. Против тога дижемо наш глас! Осуђујемо безумље и злочине над људима! Не смемо бити неми и збуњени када се убијају невини, када се намећу терор и мржња. Немојмо допустити, да се поводимо за тиме, да циљ оправдава средства. Убијање недужних се не може ничим оправдати", поручио је Кавазовић.

Рекао је и да не треба имати дилему да зликовци не представљају ничију веру, а нарочито не да припадају Исламској заједници добра и мира.

Зато је, како каже, грех саосећати с њима. Такође, додао је, не можемо држати страну убицама невиних људи у Гази и Сирији, који то чине за рачун светских сила.

Нажалост, најбројније жртве злочинаца и оних који се против њих наводно боре, су муслимани.

Од укупног броја невиних жртава у свету, убијених и страдалих у последњих неколико година, преко 85 посто су муслимани, рекао је реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи