Полемике Русије и Црне Горе о уласку у НАТО

Заменик амбасадора Русије у Црној Гори Владимир Гурко изјавио је да је Москва против ширења НАТО на исток и оценио да би приступање Црне Горе том савезу било исхитрено. Црна Гора одговара да је интеграција у НАТО у најбољем могућем интересу грађана као и да није усмерена против било кога.

Гурко је саопшšтио да је Москва озбиљно забринута због курса Црне Горе према убрзаној интеграцији у Северноатлантску алијансу и позвао Подгорицу да још једном „преиспита предности и мане приступања.

"У Руској Федерацији полазе од тога да је пројекат проширења НАТО у супротности са реалним потребама у сфери безбедности. Механичко проширење Северноатлантске алијансе према истоку, које не узима у обзир интересе свих држава евроазијске заједнице, већ је довело и наставља да доводи до стварања нових линија поделе", оценио је Гурко.

Заменик руског амбасадора навео је да оне земље које ступају у блок, "одмах покушавају да добију за себе улогу бочних држава близу фронта за које је потребна посебна заштита".

Руски дипломата је оценио да је проширење Северноатлантске алијансе везано за тражење спољашњег непријатеља и да је усмерено на реконструисање гвоздене завесе у Европи, преноси Спутњик.

Он је додао да да би учлањење Црне Горе у НАТО озбиљно нарушило односе две земље и довело у питање комплетан рад на формирању опšтеевропске архитектуре безбедности.

У међувремену, огласило се и Црногорско министарство иностраних послова и реаговало је на позив Москве да Црна Гора преиспита одлуку о приступању НАТО и поручило да је чланство у Северноатлантском савезу и Европској унији стратешки спољнополитички циљ владе у Подгорици.

Министарство иностраних послова Црне Горе навело је да опредељеност за чланство у НАТО није "ништа ново, нити неочекивано", већ да је резултат конзистентне политике.

"Наше ставове по овом питању увек смо јасно, отворено и недвосмислено саопштавали свим партнерима, укључујући и Русију, истичући суверено право сваке државе да креира свој спољнополитички курс", наводи се у реаговању.

У одговору Подгорице Москви наводи се и да је интеграција Црне Горе у НАТО "у најбољем интересу грађана", да није усмерена против било кога, те да у духу "вишевековне традиције и пријатељства Црна Гора жели да развија и унапређује билатералне односе са Русијом".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи