Москва позива Црну Гору да преиспита одлуку о чланству у НАТО-у

Званичник руске амбасаде у Подгорици поручио је да је Москва против ширења НАТО-а на исток, оценио да би приступање Црне Горе том савезу било "исхитрено" и позвао Подгорицу да још једном "преиспита предности и мане" приступања.

Заменик амбасадора Русије у Подгорици Владимир Гурко је на конференцији за новинаре саопштио да је Москва "озбиљно забринута због курса Црне Горе према убрзаној интеграцији у Северноатлантску алијансу".

"У Руској Федерацији полазе од тога да је пројекат проширења НАТО-а данас у супротности са реалним потребама у сфери безбедности. Механичко проширење Северноатлантске алијансе према истоку, које не узима у обзир интересе свих држава евроазијске заједнице, већ је довело и наставља да доводи до стварања нових линија поделе", оценио је Гурко.

Руске дипломате у Подгорици се први пут обраћају конференцијом за медије јавности и такав начин користе уочи одлуке Савета министара НАТО-а, који почетком децембра одлучује о позивници Црној Гори за чланство у Северноатлантском савезу.

Заменик руског амбасадора навео је да оне земље које ступају у блок, "одмах покушавају да пробају за себе улогу бочних 'држава близу фронта', за које је потребна посебна заштита."

Гурков је оценио да је проширење Северноатлантске алијансе "повезано са тражењем спољашњег непријатеља" и да је "усмерено на реконструисање 'гвоздене завесе'" у Европи.

Руски дипломата је саопштио да су у Москви "озбиљно забринути због курса Црне Горе према убрзаној интеграцији у Северноатлантску алијансу", те да би њено учлањење у НАТО "озбиљно нарушило" односе две земље и довело у питање "комплетан рад на формирању општеевропске архитектуре безбедности".

Позивамо да се још једном одмере све "предности" и "мане" исхитреног приступања Црне Горе Алијанси", закључио је заменик руског амбасадора у Подгорици.

Подгорички медији данас преносе нацрт обраћања Међународног одбора Руске думе, којим се од парламента Црне Горе и земаља чланица НАТО-а тражи да се уздрже од ширења Северноатлантског савеза.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи