Додик: У БиХ две реалности - уставна и неуставна

Дејтонски споразум је омогућио да се успостави мир и нови политички систем у Босни и Херцеговини, али се он све више крши због чега данас у БиХ живимо у две реалности - уставној и неуставној, рекао је је председник Републике Српске Милорад Додик.

Милорад Додик је рекао да постоји дејтонска структура, предвиђена уставом, као и антидејтонска реалност у БиХ.

"Та антидејтонска реалност произвела је 80 институција махом одлукама Високог представника за БиХ, које нису производ обавеза предвиђених Дејтонским споразумом", рекао је Додик.

Како је истакао, обавеза Високог представника међународне заједнице за БИХ је да спроводи и чува Дејтонски споразум, али се он усредсредио на тумачење "духа уместо на слова Дејтона".

"Основна политичка борба у оквиру БиХ је везана за ту корелацију, дух или слово Дејтона", рекао је Додик у Београду на конференцији "Дејтонски споразум-две деценије мира и поуке за свет".

Истакао је да је Високи представник интервенисао ван својих надлежности и наметнуо око 280 закона у БиХ, а потом локалну стуктуру нагонио на њихово прихватање уверавајући их да они то могу да мењају.

БиХ је прихваћена међународним уговором и може да се реформише, али мора бити у складу са вољом свих, а не насилно наметнута, рекао је Додик истакавши да Република Српска никада не сме да легитимизује оно што је урадио Високи представник. 

Председник Академије наука и уметности Републике Српске (АНУРС) Рајко Кузмановић рекао је да сви који желе добро Републици Српској знају да Дејтонски споразум треба примењивати, а не мењати.

Кузмановић је истакао да је Дејтонски споразум један од десет најбољих међународних уговора у свету, а да су неоправдани захтеви за промену Устава и споразума.

"Дејтонски споразум је донео мир у БиХ и утврдио друштвено политичко уређење које је федерално-конфедералног типа. На тај начин, он је пронашао модел који је најбољи и најприхватљивији за БиХ јер БиХ је замља у којој само компромис може донети одређена решења.

Истакао је да се Република Српска залаже за компромис, али не по цену да јој се одузимају надлежности и без сагласности ентитета преносе на неког другог.

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Ненад Кецмановић истакао је да су највећи и најдоследнији браниоци Дејтонског споразума у последње две деценије Република Српска и српски народ.

Директор Представништва Републике Српске у Београду Младен Цицовић поручио је 21. новембра навршава 20 година од Дејтонског споразума, а то знаци и 20 година међународног признања Републике Српске.

Директор Института за међународну политику и привреду Бранислав Ђорђевић подсетио је да је током ратних сукоба у БиХ погинуло и нестало више од 104.000 лица, а расељено је два милиона људи.

Конференцију су организовали Институт за међународну политику и привреду у Београду, Факултет политичких наука из Бањалуке и Представништва Републике Српске у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи