Покренут портал за пријаву насиља над ЛГБТ особама

Портал на коме ЛГБТ особе могу да пријаве насиље покренут је на адреси www.dasezna.lgbt и представљаће базу података напада за целу Србију.

Директор Националног демократског института Марко Ивковић казао је да је према истраживањима из 2014. и 2015. године око 75 одсто припадника ЛГБТ популације било психички злостављано, 50 одсто дискриминисано и 25 одсто физички злоствљано у свом непосредном окружењу.

Појаснио је да би сајт требало да охрабри људе да анонимно пријаве да су били жртве насиља, да се јавности представе проблеми ЛГБТ особа, јер тек 18 одсто људи тврди да је комуницирало са припадницима ове мањине и да помогне институцијама у ефикаснијем решавању проблема.

Идеја је да жртва насиља одлучи да ли ће се случај процесуирати, ЛГБТ организације са којим је жртва одабрала да сарађује треба да пруже пуну подршку при процесуирању случаја, а на порталу ће уз договор са жртвом објављивати ток процеса.

Представница организације Лабрис Драгослава Барзут казала је да иако је пре две године донет закон којим се као отежавајућа околност третира злочин из мржње, таква пресуда није донета, а да ако неко не инсистира на томе да је нападнут јер је припадник ЛГБТ популације, напад се третира као прекршај.

"Живимо у култури насиља, где се насиље не санкционише и где не постоји систем који ефикасно превентира појаву насиља. ЛГБТ је једна од најугроженијих маргиналних група. Насиље се не пријављује због великог страха од последица откривања сексуалног идентитета и непостојање поверења у институције", казала је агенцији Бета Драгослава Барзут.

Оценила је да у промоцији културе ненасиља велику улогу имају политичари и медији.

Портал су подржале организације Гејтен и Лабрис, а направљен је у сарадњи са Националним демократским институтом. Они су данас на конференцији за новинаре позвали и остала удружења ЛГБТ особа да се прикључе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи