Мост и СДП завршили преговоре

Завршен је састанак СДП-а, односно представника коалиције Хрватска расте и Моста након кога су се обе стране сагласиле око већине питања у вези са реформом јавне управе и територијалне реорганизације.

Градоначелник Омиша Иван Ковачићи СДП-ов потпредседник владе Бранко Грчић рекли су да се обе стране слажу да број жупанија мора бити мањи, и да се мора смањити број општина и градова, као и да треба реформисати јавну управу.

"Око доста ствари смо се сагласили, око јавне управе и регионалне реорганизације. Треба рационализовати број општина и градова, једнако као и број жупанија" рекао је Ковачић.

Бранко Грчић је оценио расправу као квалитетну по питању стручности, а поделио ју је у неколико тачака од којих су најважније смањење дуга на локалном и националном нивоу, територијална реорганизација и смањења државне управе.

"Мање више сагласни смо да број жупанија мора бити мањи, а у идућим разговорима дефинисаћемо критерије. Апсолутно се слажемо око тога, такође слажемо се и око тога да број од 550 јединица локалне самоуправе може бити мањи посебно оних јединица које немају фискални капацитет. Сложили смо се и око тога да се дуг на локалном нивоу може смањити за чак 50 посто, односно да се могу укинути сва заменичка места те да се поједине јединице локалне самоуправе воде волонтерски", рекао је Грчић.

Потпредседник Владе најавио је и смањење броја запослених у државној управи те притом споменуо да је у припреми нови закон о јавним службеницима и закон о платама у државној служби који би требао дефинисати плаћање службеника по учинковитости, континуирано праћење њиховог рада као и оцењивање и награђивање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи