Читај ми!

Беч већ дуже време центар вехабизма на Балкану

Аустрија је, после терористичких напада у Паризу, поново доспела у жижу интересовања због активности радикалних исламиста, пошто је познато да је један од саучесника у овом злочину боравио у овој земљи пре два месеца, а претпоставља се да су се у ту земљу доселиле и неке водеће личности Исламске државе.

Беч већ дуже време важи за центар вехабија са простора бивше Југославије, који се окупљају у џамији "Сахаб" у седмом округу.

У тој џамији је некад проповедао хоџа Неџад Балкан, који себе назива Ебу Мохамедом. Аустријске власти окарактерисале су га као екстремног хоџу, а такође и људе који посећују ову џамију.

Бивши поглавар Исламске заједнице Босне и Херцеговине (БиХ) Мустафа Церић у више наврата је указивао да проблем са вехабијама није у тој држави, већ у Бечу, одакле се, како је говорио, вехабије регрутују и финансирају и да је "јабука раздора муслиманима у Босни" послата из тог града.

Као главни протагониста вехабизма у Босни помиње се хафиз Мухамед Фадил Порча, имам самосталног џемата у Бечу.

У џамију у којој је проповедао Порча, који је школован у Саудијској Арабији, на пример, долазио је и извесан Асим Ц. који је 1.октобра 2007. покушао са две ручне гранате да уђе у амбасаду САД у аустријској престоници.

У извештају Службе за заштиту уставности и борбу против тероризма (БВТ) у Аустрији из 2007. посебно се помиње босанска дијаспора у тој земљи, за коју се указује да постоје групације које припадају "неофундаменталистичкој интерпретацији вехабизма".

Утицај на муслимане у српском Санџаку има Ебу Мухамед, који реиса Церића назива "вођом незналицом" и који је чак у интервјуу аустријским медијима, пре неколико година довео у питање сврсисходност демократије, односно позвао муслимане на стављање Курана изнад законодавства.

Колико је вехабизам јак у Аустрији говори и случај Сенада Подојка из 2006. године. Овај вероучитељ из БиХ, који је био и шеф исламског наставног кадра у покрајини Горња Аустрија, током рата у БиХ издао је песме које су распиривале мржњу против других вера и којима је наводно учио и ђаке у Аустрији.

Аустријске власти су, наиме, утврдиле да се међу екстремним муслиманима посебно истичу босанске и санџачке вехабије.

Према статистичким подацима, у Аустрији живи око 339.000 муслимана, од којих су већина имигранти и тешко се интегришу у друштво. Тако у Бечу постоји паралелно исламско друштво, у којем жене седе код куће, због чега не знају ни немачки језик.

Крајем прошле године, у противтерористичкој акцији, аустрисјка полиција ухапсила је Тутинца Мирсада Омеровића оптуживши га да је имао директну везу са калифом Исламске државе Абу Бакр eл Багдадијем у Сирији.

Мирсад, који је деловао под исламским "борбеним именом" Ебу Тејма је осумњичен да је прикупљао финансијска средства за Исламску државу, као и да је регрутовао младе џијадисте, те у Европи говото ниједан одлазак џихадиста у Сирију није прошао без његове умешаности.

У Аустрији он је у више наврата као гост држао говоре и проповеди у џамији Алтун Алем у другом бечком округу. Иначе та џамија, чији је хоџа Адем Д., била је већ дуже време под присмотром БВТ.

Мирсад и Адем, према европским обавештајним службама и експертима за ислам, важе као блиске особе Нусрета Имамовића.

Имамовић је, наиме, пре неколико година био на челу села Горња Маоча у Босни, у којем су боравили Мирсад и Адем у више наврата.

Познаваоци ислама тврде да салафистичка заједница у Бечу важи за централу салафистичких групација на Балкану, која их из Аустрије стратешки, логистички и финансијски подржава.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи