И Словенија почиње да враћа економске мигранте

Словенија је саопштила да ће почети да враћа економске мигранте који долазе преко суседне Хрватске, након што је УНХЦР објавио да су и друге балканске земље почеле да ограничавају проток, дозвољавајући пролаз само Сиријцима, Ирачанима и Авганистанцима.

Портпарол словеначке полиције Драго Менегалија навео је да ће његова земља прихватити само мигранте "из земаља где трају оружани конфликти".

"Последњих неколико дана, све више људи долази за које верујемо да су економски мигранти", навео је Менегалија у саопштењу достављеном Ројтерсу.

"И званично смо обавестили Хрватску да ћемо вратити групу економских миграната. Још нисмо добили одговор хрватске стране", додао је Менегалија. 

Претходно је УНХЦР саопштио да су Србија и Македонија ограничиле проток миграната, дозвољавајући пролаз само Сиријцима, Ирачанима и Авганистанцима.

Портпаролка УНХЦР-а Мелита Шуњић изјавила је да су мигранти из других земаља враћени, тако да је на стотине њих остало на граници.

Према њеним речима, Македонија је три сата после поноћи затворила границу, а око 100 људи је остало заробљено на ничијој земљи.

Позивајући се на изјаве сведока, агенција Ројтерс наводи да је македонска полиција током ноћи почела да враћа мигранте који нису из Сирије, Ирака и Авганистана.

"Од јуче у 18 сати, Србија је почела да у Македонију враћа све који нису Сиријци, Ирачани и Авганистанци", навела је Шуњићева.

У међувремену, портпарол словеначког Министарства одбране наводи да та земља намерава да касније током дана позове војне резервисте да би помогли полицији да контролише прилив избеглица.

Портпарол је навео да ће од 914 војних резервиста бити позвано око 200.

Словеначка војска од прошлог месеца помаже полицији да контролише прилив избеглица, пренела је агенција Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи