Кривична пријава СДС-а против Додика и руководства Павловић банке

Српска демократска странка поднела је кривичну пријаву против председника Републике Српске Милорада Додика и организоване групе, због више кривичних дела којима је "Павловић банка" Додику платила куповину виле у Београду, објављено је на сајту СДС-а. Додик рекао да је реч о "политичкој злоупотреби институција и политичкој манипулацији".

Кривчна пријава је поднета и против власника "Павловић Интернационал банке" Слободана Павловића, директора банке Радомира Јовановића, бившег директора "Слобомира" Петра Лазовића, против чланова Надзорног одбора банке, као и директорке Агенције за банакарство РС Славице Ињац.

Поменута група, како се наводи у пријави, сумњичи се за злоупотребе службеног положаја и овлашћења, давање и примање мита, удруживање ради чињења кривчних дела и организованог криминала.

Сумња се, наводи се у пријави, да су те особе Милораду Додику 2008, у време када је био премијер РС, омогућили да прими 1.468.373 конвертибилних марака (750.000 евра) по основу наводног кредита, као и да су за рачун Додика тај кредит отплаћивали у замену за одређене противуслуге.

СДС у кривичној пријави наводи да је Додик својим новцем платио кућу у Београду, а да је само фактивно узео кредит од "Павловић банке", како би спречио питања о пореклу новца.

Та странка још је навела да се из докумената може закључити да је банка два пута дала један те исти кредит Додику, те да је за њега отплаћивала кредит.

Додик: Акција Сипе и кривична пријава синхронизовани

Додик изјавио је да је упад представника Агенције за истраге и заштиту БиХ (Сипа) у Павловић банку синхронизован са подизањем кривичне пријаве коју је против њега и челних људи те банке поднео лидер СДС-а Младен Босић.

Додик је рекао да је реч о "политичкој злоупотреби институција и политичкој манипулацији", пренели су бањалучки медији.

Према његовим речима, да је Босић патриота који држи до Републике Српске, пријаву у вези са кредитом којим је купљена Додикова вила у Београду, поднео би у институцијама РС, а не БиХ.

"Младен Босић се појавио данас на рочишту поводом моје тужбе за клевету против њега и приложио материјал који је суд одбио као доказни. Само неколико тренутака после тога стиже вест из Сарајева да су они, уместо институција система у РС, пренели све на ниво БиХ и да се тиме баве Сипа и остали", навео је Додик.

Додик је оценио да је Босић то урадио "бојећи се одговорности како је прибавио документе из банке".

"Очигледно је да је неко, симпатизер СДС-а у Павловић банци, њима доставио папире на основу којих су они нешто закључили", казао је Додик.

У бијељинску Павловић банку ушли су припадници Агенције за истраге и заштиту (Сипа) и узели одређену документацију која се, како је објавила БН телевизија, односи на финансијске малверзације у које је умешан сам врх РС.

Председник Републике Српске је додао да је "општепозната ствар да је раније, 2007. и 2008. године дигао кредит у Павловић банци и од тог новца купио објекат у Београду, те за то дао личну меницу и ставио објекат под хипотеку".

Додик је рекао да је касније тај објекат дао под закуп који покрива рату кредита, у динамици која је договорена с банком.

"Они проблем виде у одређеним процедурама, а ја немам ништа против да се то провери", нагласио је Додик, додавши да је СДС-у "очигледно спорно то што је с банком договорено да се закуп у висини рата кредита плаћа једном годишње".

Додик је оценио да је прича о том кредиту "потпуно промашена", наводећи да је због таквих ствари "као грађанин тужио себе као председника Републике Српске".

Оптужио је Босића да је на овај начин "ударио" на Павловић банку, истакавши да се поставља питање одакле Босићу документи из те банке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи