Читај ми!

Пољска шаље полицајцe на границу Мађарске са Србијом

После Чешке и Словачке, и Пољска ће послати у Мађарску полицајце и специјално опремљена возила да помогну у обезбеђивању границе са Србијом пред таласом избеглица, саопштила је после самита ЕУ у Бриселу пољска премијерка Ева Копач.

"Шаљемо пет возила са опремом за ноћно осматрање која ће помоћи у надгледању границе, као и неколико мање опремљених специјалних возила и око 70 припадника Граничне страже Пољске", рекла је Ева Копач пољским новинарима у Бриселу, преноси Бета.

Пољски граничари биће размештени на зеленој граници са Србијом да је надгледају у мешовитим патролама, али немају мандат ни право да интервенишу у случају илегалног преласка границе.

У Мађарску је, у оквиру солидарне акције Вишеградске групе, Чешка већ послала на два месеца прву групу од 21 војника са специјалном опремом и теренском кухињом да помогну у постављању ограде на граници с Румунијом, а одобрила је слање још 100 војника и 50 полицајаца за границу Мађарске са Србијом.

Словачка наредне седмице у Мађарску шаље на месец дана 50 полицајаца са специјалном опремом и 17 возила, а такође ће служити у мешовитим патролама на граници са Србијом.

"Када се овако споје снаге Чешке, Пољске, Словачке и Мађарске то ће бити значајни допринос заштити спољне шенгенске границе у делу границе Мађарске са Србијом. То је ствар коју европска легислатива предвиђа, али ретко када је на делу сарадња на оваквом нивоу", рекао је премијер Роберт Фицо у среду када је влада донела одлуку о слању помоћи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи