Читај ми!

Сабор одлучио: Хрватска излази из арбитраже

Сабор Хрватске је једногласно усвојио закључак Владе о повлачењу из арбитражног поступка који је требало да реши питање границе са Словенијом. Словеначки премијер Миро Церар каже да би Суд за арбитражу могао да настави рад упркос одлуци хрватског парламента. Арбитражни суд за питање границе две земље у Пиранском заливу наставиће да ради, саопштила је Европска комисија.

Закључком је Сабор обавезао Владу да покрене поступак за престанак споразума о арбитражи из 2009. због битне повреде одредаба споразума од стране Словеније, преноси Бета.

"Хрватска оцењује да Арбитражни суд није у могућности да на начин који се очекује од независног и стручног међународног суда, испуни своје задатке", наведено је у образложењу закључка.

Повлачење из арбитраже подржали су сви посланички клубови, а у Сабору је била потребна двотрећинска подршка, односно најмање 101 глас.

Афера "Пирангејт" ујединила је хрватску власт и опозицију, па је премијер у понедељак на састанку с председницима парламентарних клубова добио подршку за напуштање арбитраже.

Шефица дипломатије Весна Пусић објаснила је уочи гласања да ће Влада сутра, у складу с одлуком парламента, формално донети одлуку и о томе обавестити Словенију, чиме почиње процес изласка из споразума. Она је поручила да проблем границе између Хрватске и Словеније остаје и да на томе треба радити.

Министарка је подсетила да се Хрватска залагала за решавање питања границе пред Међународним судом правде, али да није имала подршку Словеније, због чега је пристала на међународну арбитражу.

Хрватски премијер Зоран Милановић поручио је да се догодила грешка због које Хрватска мора да се повуче из поступка арбитраже.

"Није проблем у споразуму већ у људима. Људи су изневерили поверење и ми из овог уговора морамо да изађемо", нагласио је Милановић.

Милановић: Ми смо господари своје судбине

На почетку седнице, председник Владе Хрватске Зоран Милановић позвао је заступнике у Сабору да усвоје закључак којим ће овластити Владу да настави поступак иступања Хрватске из арбитражног поступка о међуграничном спору са Словенијом. 

Обраћајући се заступницима на ванредној седници Сабора, Милановић је рекао да је "убитачно јасно шта Влада мора да уради", преноси Танјуг.

"Ми Арбитражни суд не можемо да укинемо, али ми можемо да изађемо из уговора, хоће ли Суд наставити рад, ми с тиме немамо никакве везе. Словенија се мора у року од неколико месеци изјаснити о терминацији уговора и то је то", рекао је Милановић. 

Подсетио је да Хрватска нема уговор о граници ни са једним суседом осим са Мађарском и запитао како ће неко ући у арбитражни поступак после најновијег скандала.

Нада се, каже, да неће бити повишених тонова ни из Хрватске ни из Словеније јер, додао је, "ми морамо путем стабилности, ми смо чланица ЕУ И НАТО-а".

"Ми смо господари своје судбине", поручио је Милановић.

Према његовим речима, заједништво, јединство и једногласје није у природи демократске политике, али би у овом случају било добродошло.

"Догодила се грешка у поступку након које тај поступак не може бити настављен. И свима нам је због тога неугодно. Што је најгоре, они који су у томе учествовали, то су признали", казао је Милановић.

Загреб треба да напусти арбитражни поступак о граничном спору са Словенијом, показала је данашња расправа у Сабору, а бивша премијерка Јадранка Косор подсетила је да Хрватска никада не би била чланица ЕУ да тај споразум није потписан.

Косорова, која је и бивша председница ХДЗ-а, а сада независни посланик у Сабору, потписник је Арбитражног споразума.

Лидер најутицајније опозиционе странке Хрватске демократске заједнице Томислав Карамарко поручио је да је скандал у Арбитражном суду показао да је у питању био покушај угрожавања хрватских националних интереса.

Срби у Сабору подржали напуштање арбитраже

Представници Срба у Сабору подржали су Владин предлог да Хрватска напусти арбитражни спор о државној граници са Словенијом.

У име клуба заступника СДСС-а, Сабору се обратио заступник Милорад Пуповац рекавши да нема друге него донети одлуку која је мање или више изазвана оним што се догађало током арбитражног поступка.

"Чињенице арбитражног поступка које смо сазнали, које су објављене, говоре о томе да је он тешко компромитован, контаминиран, и према томе, према нашем разумевању арбитражног споразума, прекршен", рекао је Пуповац на ванредној седници парламента.

Афера коју су медији назвали "Пирангејт" избила је прошле седмице када су медији објавили компромитујуће транскрипте и аудио-снимке који потврђују контакте словеначког члана Арбитражног суда Јернеја Секолеца и словеначке заступнице пред судом Симоне Дреник из Министарства спољних послова, односно како се договарају о изношењу аргумената и о томе како да утичу на остале судије у поступку.

У међувремену су Секолец и Дреник поднели оставке, а Словенија је у уторак именовала новог арбитра.

Арбитражним споразумом који су премијери Хрватске и Словеније, Јадранка Косор и Борут Пахор, потписали новембра 2009. године, предвиђено је успостављање Међународног арбитражног суда за одређивање границе на мору и копну, уз везу Словеније са отвореним морем и коришћење релевантних морских подручја.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи