Читај ми!

Лукшић: Амфилохије о НАТО-у, мишљење без преседана

Архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски Амфилохије означен је у Црној Гори као перјаница кампање против НАТО, а шеф дипломатије Игор Лукшић је оценио да су митрополитове изјаве о Алијанси мешање у државне послове без преседана.

Коментаришући изјаву митрополита Амфилохија да је "НАТО главни кувар покоља и наследник нацифашизма", Лукшић је рекао да је то "мишљење без преседана и до сада најнеприкладнија изјава којом се покушава да се злоупотреби ауторитет цркве пласирањем манипулација и неистина".

Амфилохије је јуче рекао да је НАТО у Ираку и Сирији "главни кувар покоља, као што је био и у бившој СФРЈ", преноси Танјуг.

Лукшић је на панелу о НАТО-у, рекао да свако ко злоупотребљава своју позицију, не само да не доприноси дијалогу, већ га трује.

Шеф црногорске дипломатије је поновио да питање НАТО-а и европских интеграција иду заједно, те да грађани Црне Горе знају да нема боље опције за њихову безбедност него чланство у Алијанси.

"Последње истраживање показало је да ако се референдум одржи у недељу, излазност би била око 70 одсто, а однос снага би био једнак, што значи да смо достигли подршку за чланство од 50 одсто", преизирао је Лукшић.

Црногорски премијер Мило Ђукановић изјавио је јуче у парламенту да је Црна Гора у фокусу НАТО-а и да се на њу озбиљно рачуна, али и да су противници тог чланства све гласнији и да чак својом кампањом "шире страх и панику".

На изјаву Амфилохија реаговао је и председник Матице црногорске Драган Радуловић рекавши да је изјава у складу са планираним антинатовским активностима у држави.

Радуловић сматра да црква од давних дана није раздвојена од државе, "боље рећи, држава од цркве".

"Из простог разлога што је црква од почетка деведесетих година била главни идеолог враћања у далеко средњовековне и Србије и Црне Горе, а нажалост и других земаља у региону", навео је Радуловић у изјави за подгоричку Побједу.

Рекао је и да изјава Амфилохија уопште не изненађује зато што је, како каже, сасвим у складу са његовом политичком платформом. "Та политичка платформа јесте: ако смо до сад изгубили све покушаје да створимо велику Србију, створићемо је уз помоћ Владимира Путина", навео је Радуловић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи