Читај ми!

Загреб у шоку због спекулација о одлуци Арбитражног суда о Пирану

Хрватски званичници су у шоку након сазнања да је Словенија извршила притисак на Арбитражни суд који јој је, наводно, доделио две трећине Пиранског залива у спору са Хрватском, пишу хрватски медији и констатују да је коначно постигнута сагласност власти и опозиције.

Премијер Зоран Милановић поручио је да ће Хрватска проверити медијске информације о договарању судија у Арбитражном већу које одлучује о хрватско-словеначкком граничном спору с представницом словеначке владе, преноси Танјуг. Случај је оценио као забрињавајући.

"Проверићемо то оним методама које нам стоје на располагању и заштитити државне интересе... Могуће је да је реч о некаквој грешци, али ако није, знаћемо да заштитимо своје националне интересе", рекао је Милановић на Међународном аеродрому у Загребу.

Истовремено, опозициона Хрватска демократска заједница изразила је забринутост поводом овог случаја и оценила да би председница Хрватске, влада и Сабор требало хитно да расправе то питање ако се информације покажу као веродостојне.

ХДЗ сматра да би, осим обавештавања Суда и Европске комисије о новонасталим околностима, што је најавила и министарка Весна Пусић, председница Хрватске, влада и Сабор требало хитно да расправе о том, како се наводи, изузетно важном спољнополитичком питању.

А ако се испостави да су медијски написи тачни, треба размотрити могући престанак или суспензију примене уговора, поручили су у ХДЗ-у.

Истрагу целог случаја најавила је раније и прва потпредседница владе и министарка спољних и европских послова Весна Пусић.

Ерјавец: Лобирање у арбитражи – глупост 

Словеначки шеф дипломатије Карл Ерјавец одбацио је медијске написе о транскриптима наводних договора словеначког члана арбитражног суда с представницом словеначке владе у случају Пиранског залива, оценивши то као глупост, преноси Танјуг.

Ерјавец је, како је пренела словеначка ТВ, наводно рекао: "Шта се може, у Хрватској је у току изборна кампања".

Шеф дипломатије Словеније, који тренутно летује на Мон Блану, тврди да нико из словеначке владе није разговарао са словеначким судијом Секолецом, који би као члан Арбитражног суда требало да буде непристрасан. "Очито је да су у Хрватској веома нервозни", приметио је Ерјавец.

Словеначки премијер Миро Церар нема намеру да коментарише то питање пре краја арбитраже, поручују из његовог кабинета.

Додали су, међутим, да је информација о транскриптима "очигледни покушај да се утиче на одлуку Арбитражног суда".

Из словеначког Министарства спољних послова најављено је саопштење поводом медијских написа о наводном лобирању Словеније код Арбитражног суда у случају граничног хрватско-словеначког спора.

Словеначки медији наводе да је судија Секолец рекао да никада није имао контакте с представницима словеначке владе, како то тврде поједини београдски и хрватски медији.

Службеница словеначког министарства спољних послова и једна од двоје словеначких службеника овлашћених при арбитражи Симона Дреник, изјавила је за словеначке медије да је "изненађена" писањем медија.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи