Читај ми!

Медији у БиХ о београдском сусрету

Вест да су чланови Председништва БиХ са српским премијером Александром Вучићем данас у Београду отворили нову страницу заједничке будућности на ударним страницама је свих медија у Федерацији БиХ и Републици Српској.

Готово сви медији у БиХ су овај догађај пратили из минута у минут, а акценат стављају на изјаву премијера Вучића да су Београд и Србија кућа и чланова Председништва БиХ, пренео је Танјуг.

Сарајевски Дневни аваз истиче да је у разговору договорена сарадња у области наменске индустрије, енергетике и туризма.

Лист наводи да су бошњачки и хрватски члан Председништва, Бакир Изетбеговић и Драган Човић, рекли да им је драго што су данас у Београду. Истакнута је и изјава Изетбеговића да је тражио да сусрет буде у Београду, а не у Карађорђеву, како би могао да прошета Кнез Михаиловом улицом.

Бањалучке Независне новине издвојиле су изјаву председавајућег Председништва БиХ Драгана Човића који је рекао да политичари треба да се баве будућношћу, а да прошлост треба оставити историчарима.

Истиче се да је Човић оценио да је данашња посета, 11 дана након догађаја у Сребреници када је Вучић нападнут, изузетно добар потез и захвалио српском премијеру на позиву.

Сарајевски портал Кликс истиче изјаву Изетбеговића који је рекао: "Небитно да ли су се десили злочини у Сребреници или негде друго. Било да је реч о 8.327 пута или осам пута, злочин је злочин. И Сарајево је претрпело ужас у рату, сваки трећи Сарајлија је погођен, а сваки десети је погинуо. Ипак, Сарајево је имало снаге да усред рата заустави злочине над Србима".

Портал наводи и речи српског члана Председништва БиХ Младена Иванића, који је, упитан да прокоментрише изјаве председника Српске Милорада Додика, рекао да Београд никада неће користити за њихова међусобна препуцавања.

Политички аналитичар Асим Мујкић је за Аваз рекао да данашњи састанак чланова Председништва БиХ и премијера Вучића у Београду може бити корак ка стабилизацији односа две државе, али да је тешко говорити о конкретним резултатима.

Његов колега Есад Бајтал је мишљења да је тешко говорити о нормалном састанку државника између којих не постоје никакве нормалне релације.

"Надам се да ће ти људи сести нормално да разговарају, да ће покушати примирити све ове страсти које су узбуркане већ неколико месеци. На сцени је неко политикантство којем се не види ни почетак ни крај", рекао је Бајтал, истакавши да напад на Вучића у Поточарима није требало да се догоди и да он "није здрав за односе две државе".

Професор Филозофског факултета у Сарајеву Енвер Казаз подсетио је да састанак у Београду долази након инцидента у Поточарима, где је Бакир Изетбеговић показао сав свој аматеризам и огромну неспособност, препуштајући Вучићу да добије, како је рекао, тактичку, па и моралну предност.

"Изетбеговић је толико необразован да не зна шта је процес денацификације и толико сујетан да жели присвојити бошњачке жртве за себе и своју политичку партију. Према томе, састанак у Београду само је лицемјерје политичара, никакав озбиљан политички посао", закључио је Казаз.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи