Читај ми!

Да ли је референдум право решење за РС

На маргини заседања министара иностраних послова Европске уније нашло се и питање референдума у Републици Српској. Брисел негодује због одлуке Скупштине у Бањалуци да се распише референдум о раду Суда и Тужилаштва Босне и Херцеговине. Милорад Додик поручује да је спреман на разговор.

Ако би у Бриселу био расписан референдум са питањем подржава ли Европска унија референдум у Републици Српској, одговор би без дилеме био "не".

"Рекао сам прошлог понедељка Милораду Додику да мора бити свестан последица таквог изјашњавања, које није у сагласности са политиком Европске уније. Главни циљ мора бити рад на јачању Босне и Херцеговине на примени реформи за сарадњу и преговоре са Унијом", рекао је европски комесар за проширење Јоханес Хан.

За некадашњег високог представника референдум је из више разлога неприхватљив.

"Из правног разлога, јер није могуће да ентитет одлучује о институцијама на државном нивоу. Одлика је неприхватљива и политички јер је решење за ситуацију у БиХ у дијалогу, а не једнострани потези", каже министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак.

И висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини сматра да би одржавање референдума у РС изазвало тешке компликације за европске интеграције БиХ.

"Референдум би био екстремно проблематичан", рекла је Могеринијева новинарима након састанка шефова дипломатија земаља чланица Европске уније у Бриселу.

Истакла је да су свих 28 министара изразили забринутост због намере председника РС Милорада Додика да организује референдум о надлежности државног правосуђа БиХ у том ентитету.

Једна од потписница Дејтонског споразума поручује да би рушење Дејтона законима о судској власти било претерано.

"Мислим да се иде ка томе да се договори о одустајању од те идеје, која за последицу има дефакто довођење у питање Устава БиХ и свега другог што је Дејтон са собом донео", сматра шефица хрватске дипломатије Весна Пусић. 

Скептични да ли ће референдума бити били су и хрватски чланови Председништва БиХ. Референдум, ипак, тврде, треба искористити.

"Ако су то оне две-три тачке о којима је Додик говорио у Београду, да имамо независно правосуђе у БиХ, реците ко не жели независно правосуђе. Ако нас тај референдум тера да будемо заиста уређено друштво, онда ми то морамо да искористимо", каже члан Председништва БиХ Драган Човић.

Да би одлука о референдуму коју је донела Скупштина Републике Српске, ступила на снагу, мора да има подршку Бошњака у Већу народа. Они могу да ставе вето, а пре вета, да траже да је поништи високи представник.

"Сматрамо да је одлука Народне скупштине о референдуму о Суду и Тужилаштву антидејтонски чин, да угрожава стабилност и целовитост БиХ", рекао је Рамиз Салкић, представник Бошњака у Већу народа РС.

А предлагач референдума види га као начин за очување Устава и одбрану права. Тражи разграничење уставних надлежности Сарајева и Бањалуке. Тврди и да државно правосуђе ради против интереса Републике Српске.

"Ја нисам против компромиса, не одлучујем о томе да ли ће бити референдума, али одлука је донесена. Уколико дође до компромиса или решења, вратићемо се у Скупштину и онда ћемо одлучити шта ћемо", поручио је председник РС Милорад Додик.

Референдумско питање које је усвојила Скупштина гласи: "Да ли подржавате неуставно и незаконито наметање закона од стране високог представника међународне заједнице, а посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примену њихових одлука на простору Републике Српске?".

Власти у Бањалуци верују да ће се на референдум ићи у октобру.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи