Читај ми!

Почиње реализација договора о решењу кризе у Македонији

Реализација договора којим би требало да буде окончана вишемесечна политичка криза у Македонији почиње данас, а једна од тачака је да ванредни парламентарни избори у буду одржани у априлу наредне године.

Радне групе четири политичке партије, које су учествовале у потписивању споразума са белгијским експертом Питером Ван Ховитом, разматраће садржај тог споразума и могућности за његову што ефикаснију имплементацију, преноси Танјуг.

Македонски Телеграф наводи да ће прва тема бити Државна изборна комисија и ревидирање бирачких спискова, а не искључује се ни могућност доношења одлуке о распуштању Комисије с обзиром на то да актуелном саставу мандат истиче у новембру.

Друга тема о којој се очекује жестока расправа је и бирачки списак за који су сви свесни да треба да претрпи редукцију, али се не слажу и о начину на који ће та редукција бити спроведена.

Оно што челницима ЕУ, како се наводи, "боде очи" је што Македонија, која има око два милиона становника, има око 1,7 милиона гласача што је, како се сматра, немогуће.

Због тога треба да буду направљене измене у изборном закону, али ће то морати да сачека септембар за када је предвиђен повратак опозиције у Собрање.

Још једна подједнако важна тема је именовање специјалног тужиоца који треба да разматра снимке прислушкиваних разговора које је објављивао лидер СДСМ-а Зоран Заев.

Осим о састанку радних група, комесар за проширење Јоханес Хан треба да информише министре спољних послова земаља чланица ЕУ о исходу разговора у Скопљу.

Предвиђено је да данас у седишту ЕУ у Бриселу буде одржан састанак Савета за стабилизацију и прикључивање Македоније ЕУ.

Копредседавајћи из ЕУ ће бити заменик премијера и министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак у име високе предштавнице Федерике Могерини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи