Читај ми!

Сахране постале неподношљиви трошак за Грке

Када је у Грчкој уведен дневни лимит од 60 евра, сви су се концентрисали на питање како живети. Испоставило се да је 60 евра можда довољно за живот, али не и за смрт. Због обичаја да се сахране плаћају у кешу и чињенице да много коштају, породице одустају од надгробних споменика, а тела покојника често стоје у хладњачи – док се не скупи новац за сахрану.

Откако су грчке банке затворене, а дневни лимит за подизање новца на банкоматима утврђен на 60 евра, погребна предузећа су суочена са нерешивим проблемима, јер готово нико није у стању да плати трошкове сахране, преноси Фонет.

Најскромнија сахрана у Грчкој кошта петнаестак пута више од дневног лимита, што се, као и у Србији, углавном плаћа кешом, којег више нема.

Откако је уведен лимит за подизање готовине, не можемо да наплатимо чак ни основне трошкове сахране, а да не говорим о нашој заради, каже власник једног погребног предузећа у предграђу Атине Еустратос Вуламандис за АП.

Вуламандис каже да најјефтинија церемонија сахране кошта 800 евра, што је сада једноставно немогуће наплатити.

"Налазимо се у немогућој ситуацији, јер ми родбина покојника долази са 70, 50, па чак и са 20 евра и кажу да је то све што имају", каже Вуламандис.

Додаје да се трошкови сахране плаћају унапред, јер власници погребних предузећа оправдано страхују да никада неће добити новац уколико прихвате да сами финансирају церемонију.

Било би, каже, лакше када би клијенти плаћали картицама или чековима, али је у Грчкој традиција да се сахране плаћају искључиво кешом.

Због немогућности да сакупе новац, људи су приморани да одлажу сахране, па тела умрлих стоје у хладњачама, али су сада већ и оне пуне, па се јавља нови проблем за који нико не зна како ће бити решен.

Људи имају могућност и да прогласе лични банкрот и у том случају трошкове сахране плаћа држава, али и та процедура захтева време.

Идентичан проблем имају и каменоресци, чије услуге у последње време нико не тражи.

Људи једва успеју да сакупе новац за најјефтинију могућу сахрану и више ни не размишљају о подизању надгробног споменика, каже Петрос Кампицис, који има каменорезачку радњу у близини једног атинског гробља.

Због недостатка готовог новца у оптицају, наш посао је мртав, а нико не зна када ће и да ли ће бити боље, додаје Кампицис.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи