Читај ми!

Реакције на oдлуку о референдуму у РС

На јуче изгласану Одлуку о расписивању референдума у Републици Српској, данас реакције из саме Скупштине али и из Сарајева и од представника међународне заједнице. Док је власт у РС за одржавање референдума, опозиција се жестоко противи. Ипак, усвојена одлука тек треба да добије потврду у Уставном суду Републике Српске.

Референдум је прошао Скупштину, али то не значи да ће га бити. Све одлуке мора да потврди и Вијеће народа, у којем седе Срби, Хрвати и Бошњаци. А Бошњаци ће се позвати на најјачу карту.

"Сматрамо да је ово класичан пример повреде виталног националног интереса", каже Сенад Братић из коалиције Домовина.

То заправо значи да ће крајњу одлуку доносити Уставни суд РС.

"Сматрам да у овој одлуци о референдуму чак нису садржани ни представници српског народа", наводи Братић.

Братић алудира на опозицију која Додику не верује ни да ће референдума бити. Подсећају га да је 2011. одустао од изјашњавања народа о правосуђу одмах након посете Кетрин Ештон. Шта ако референдума ипак буде?

"Нема механизма и могућности и ако се деси биће као у Грчкој – десио се референдум, а после неколико дана Ципрас потписао још горе услове", сматра Крсто Јандрић из Народног демократског покрета.

Од насртаја на суверенитет, изолације и економске и политичке до позива на рат – у том опсегу на одлуку о референдуму реагују у Сарајеву, Канцеларији високог представника, америчкој амбасади. У Додиковој странци кажу: нек свак ради свој посао.

"Ми не желимо сецесију, али сматрамо да, ако један ентитет није задовољан радом, народ има право да каже своје мишљење", указује Радован Вишковић из Савеза независних социјалдемократа.

Власт у Српској уверена је да ће грађани на референдумско питање одговарати у првој половини октобра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи