Читај ми!

РС, изгласана Одлукa о расписивању референдума

Посланици Народне скупштине Републике Српске на посебној седници изгласали су Одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Иницијативу да се ова одлука разматра упутио је Скупштини 2. јула председник Републике Српске Милорад Додик.

Након дводневне бурне расправе о овој одлуци, oд 76 присутних "за" је гласало 45 посланика, а 31 посланик је био суздржан, јавља Танјуг.

Посланици Коалиције "Домовина" у знак противљења напустили скупштинску салу пре гласања, јавила је Фена.

На основу Додиковог предлога, референдумско питање о којем ће се изјашњавати грађани гласи: "Да ли подржавате неуставно и незаконито наметање закона од стране високог представника међународне заједнице, а посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примену њихових одлука на простору Републике Српске?".

Усвојен је и амандман Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС којим се за дан одржавања референдума утврђује прва недеља по истеку 50 дана од дана ступања на снагу одлуке о референдуму.

Одлука ће, како је предвиђено усвојеним амандманом, ступити на снагу осмог дана од објављивања у "Службеном гласнику РС".

Међутим, да би скупштинска одлука ступила на снагу, мора бити потврђена и у Већу народа РС, али неће добити сагласност Клуба Бошњака, наводи Фена.

Шеф тог клуба Мујо Хаџиомеровић потврдио је за Фену да ће бошњачки делегати покренути питање заштите виталног националног интереса на одлуку о референдуму.

Како је рекао, бошњачки клуб ће искористити сва правна средства да би оспорио одлуку о референдуму јер, како наводи, наноси огромну штету.

Опозиција у РС је током расправе истицала да ни они нису задовољни радом државних правосудних институција, али да су против манипулације грађана референдумом што, како тврде, и овај пут ради Додик и власт у РС.

С друге стране, Додик уверава да Дејтонски споразум и Устав РС дају том ентитету право да организује и спроводи референдум на својој територији, одбацујући као неаргументоване тврдње појединих представника међународне заједнице да РС нема право на овакав потез.

Додик одлуку о референдуму назива историјском, а опозиција сматра да она властима РС служи као средство притиска на међународне представнике у наставку структуралног дијалога.

Одлука о расписивању референдума наишла је вечерас на критику представника страних мисија, дипломатских представништава, федералних политичких предсавника и аналитичара, који сматрају да је то насртај на суверенитет и интегритет државе.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи