Читај ми!

Француски парламент одобрио споразум с Грчком

Француски посланици великом већином су подржали нови споразум о зајму Грчкој, а премијер Мануел Валс је оценио да је то једини пут из кризе. Грчки парламент требало би данас да гласа о мерама неопходним за споразум.

Доњи дом француског парламента подржао је споразум са 412 гласова за и 69 против, да би се затим о истом документу изјашњавао горњи дом, Сенат, где је било 260 гласова за и 23 гласа против, пренео је АФП.

Француски премијер Мануел Валс у говору је оптужио противнике споразума за покушај потискивања Грчке из еврозоне.

"Не може бити никаквог 'Грегзита', нити 'привременог Грегзита' - стара, апсурдна и опасна идеја", рекао је Валс.

"Чујем да се прича о понижењу, али понижење би било за Грчку да буде протерана из јединствене валуте. Неки су то можда желели, док је велика већина Грка желела да је задржи", истакао је Валс.

Неколико посланика у француском парламенту критиковало је споразум због наметања додатних мера штедње и спољне контроле Грчкој у замену за трогодишњи зајам у вредности до 86 милијарди евра.

Валс је, међутим, рекао да су услови зајма "уобичајни".

"Овај споразум није празни чек управо зато што тражимо пуно од Грка, не да Грчку казнимо, већ да је спроведемо кроз кључни економски опоравак", навео је Валс.

Валс је представио споразум као једину шансу за Француску да евентуално поврати милијарде евра које је већ позајмила Грчкој.

"Они који гласају против споразума, они који желе излазак Грчке из еврозоне, треба да погледају Французе у очи и кажу им истину - да ће то коштати Французе далеко више новца", додао је Валс.

Неке, али не све, од 19 држава чланица еврозоне, морају да одобре споразум са Грчком у својим парламентима.

Најважније гласање очекује се касније данас у грчком парламенту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи