Читај ми!

Већина у Сиризи против споразума са ЕУ

Државни сектор у Грчкој је у једноденевном штрајку и противи се мерама предвиђеним споразумом са повериоцима о наставку финансијске помоћи тој земљи. То је највећи штрајк од доласка на власт Сиризе. Већина у Сиризи такође против споразума.

Од јутрос је поремећен јавни превоз у Атини, у којој само повремено саобраћају возови у подземној железници. Саобраћајна гужва је била и на улицама главног града, наводи Бета.

Железнички саобраћај биће у прекиду док траје штрајк. Болнице и домови здравља раде, али са смањеним бројем запослених.

Према наводима полиције, неколико стотина људи већ се окупило у центру Атине, где се вечерас очекује одлука парламента о новом споразуму.

И сам Ципрас је касно синоћ рекао да "не верује" у споразум са повериоцима, али га је потписао како би "избегао катастрофу" у Грчкој.

Грчки премијер је суочен с отвореном побуном чланова владе и своје странке док покушава да прикупи подршку за споразум с еврозоном о тешким мерама којим би земља избегла економски колапс и излазак из еврозоне.

Већина у Сиризи против споразума  

У међувремену више од половине чланова Централног комитета владајуће левичарске грчке партије Сириза, потписало је саопштење у коме оштро критикује нови договор који је Атина постигла са страним кредиторима и описује га као "удар европских лидера на њихову земљу".

У саопштењу, које је потписало 109 од укупно 201 члана комитета Сиризе, наводи се да је тај договор "резултат претње непосредним финансијским гушењем" и да нови пакет спаса подразумева "понижавајуће услове надзора, деструктивне за Грчку и њен народ", преноси АП.

"То је удар који је директно уперен против сваке идеје о демократији и суверенитету народа", закључује се у саопштењу које је потписала већина чланова централног комитета Сиризе.

Грчки парламент вечерас треба да гласа о предложеним мерама додатне штедње које се, према договору постигнутом са страним кредиторима, захтевају да би Грчкој био одобрен нови финансијски пакет.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи