Читај ми!

ММФ: Атини потребно много више новца од актуелне процене

Међународни монетарни фонд саопштио је да ће европски кредитори Грчке морати тој земљи да обезбеде "далеко више" средстава него што показују садашње процене неопходног отписа дуга потребног да би се стабилизовало финансијско стање те земље. Шеф Еврогрупе Јерун Дајселблум упозорио је да Европи понестаје разумевања за Грчку.

Европска унија мора да се одлучи између драматичног продужења грејс периода на чак 30 година, као и продужења периода отплате дуга, директне исплате готовог новца влади за финансирање њеног дефицита или отписа дела дуга, навео је ММФ, а пренела агенција АФП.

ММФ је у новом, допуњеном извештају о нивоу задужености Грчке такође навео да ће, с обзиром на значајне ризике од погоршања ситуације, Грчкој можда бити потребно око 86 милијарди евра, колико износи вредност трећег пакета помоћи тој земљи, договореног у понедељак.

Дужничко оптерећење Грчке ће током следеће деценије бити много веће него што се процењивало пре само две недеље, пре него што је Грчка 29. јуна затворила банке и увела друге мере контроле капитала, наводи се у новој верзији извештаја о Грчкој, коју је ММФ доставио лидерима ЕУ током преговора са Грчком протеклог викенда.

Нове прогнозе ММФ-а показују да ће дуг Грчке следеће године порасти на готово 200 одсто бруто домаћег производа, према 177 одсто БДП из претходне прогнозе, делимично због тога што Грчкој у 2015. предстоји још једна година рецесије.

Прогноза за 2020. показује да ће ниво дуга бити високих 170 одсто БДП-а, док је ранија прогноза износила 142 одсто. С обзиром на такве податке, Грчкој ће поред нове финансијске помоћи бити потребан и већи отпис дугова, сматра ММФ.

"Драстично погоршање одрживости дуга указује на потребу за мерама помоћи које ће ићи много даље од онога што се досад разматрало. Зато понављамо наш закључак да је дуг Грчке неодржив и да ће захтевати значајне мере смањења", истиче ММФ.

Лидери еврозоне и представници Грчке су у понедељак, након маратонских преговора, постигли договор о трећем пакету међународне финансијске помоћи Атини, вредном око 86 милијарди евра, који ће бити одобрен под строгим условима, који укључују мере штедње, фискалне и друге реформе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи