Читај ми!

Скопље, лидери преговарају, новинари се туку

Туча новинара провладиног и опозиционог медија. Сукоб избио док су медији чекали исход преговора власти и опозиције о превазилажењу кризе у Македонији, уз посредовање еврокомесара Јоханеса Хана. Разговори почели још јутрос.

Најављена конференција је више пута одлагана, а последњи пут око 21 час, преноси Бета.

У међувремену, испред зхраде у којој се одржавају преговори потукли су се новинари, по један представник провладиног и опозиционог медија, јавља скопска агенција Плусинфо. 

Претпоставља се да је разлог томе што у току разговора у Скопљу, којима присуствују и европосланици Иво Вајгл, Ричард Ховит и Едуард Кукан до сада није остварен напредак у преговорима, који се воде на основу договора од 2. јуна када су се све стране начелно сагласиле за одржавање ванредних парламентарних избора најкасније до краја 2016. године.

У вишечасовним одвојеним разговорима Јоханес Хан је о начину решавања кризе у Македонији разговарао са македонским премијером Николом Груевским, лидером опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зораном Заевим, као и лидерима Демократске уније за интеграцију Алијем Ахметијем и Демократске партије Албанаца, Мендухом Тачијем.

Разговорима који се одвијају у амбасади ЕУ у Скопљу присуствују и амбасадори ЕУ и САД Аиво Орав и Џес Бејли, а након појединачних састанака са сваким од политичких лидера одржан је и заједнички састанак.

Како су јавили медији у Скопљу, позивајући се на незваничне информације, у разговорима није постигнут договор о захтеву СДСМ-а да опозиција предложи кандидате за руководеће позиције у јавном тужилаштву, државној телевизији и радију и полицији.

СДСМ тражи и да премијер Никола Груевски најмање шест месеци пре избора поднесе оставку, а да изборе организује техничка влада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи