Читај ми!

Дураковић: Морао сам да се извиним због будала

Напад на српског премијера Александра Вучића у Меморијалном центру у Поточарима најоштрије је осудио Организациони одбор за обележавање годишњице злочина у Сребреници. Из Одбора је поручено да ће се размотрити да се убудуће комеморације одржавају без званица.

Вучић и чланови српске делегације на комеморацији 11. јула у Поточарима су брутално нападнути вербално и физички камењем, обућом, флашама са водом, а ни четири дана након тог догађаја нема наговештаја ко су организатори и виновници.

Председавајући Одбора и начелник Општине Сребреница Ћамил Дураковић је новинарима у Сребреници, након хитне ванредне седнице, рекао да је овај догађај, због масовности, прерастао ниво локалне заједнице, преноси Танјуг.

"Размишљамо да сами са породицама настрадалих убудуће обављамо комеморације без позивања званица, или да власт у БиХ преузме одговорност за организовање овог скупа", навео је Дураковић.

Поновио је да је Одбор огорчен чињеницом да је неколицина нарушила један достојанствени тренутак, што је одвукло пажњу са жртава.

Организациони одбор сматра да није одговоран за, како кажу, инцидент који се догодио са српском делегацијом, јер су за безбедност биле задужене институције на нивоу БиХ. Надлежне су позвали да хитно окончају истрагу и одговорне приведу правди.

Организационом одбору је замерено много тога у вези са местом где је била бина за званице, као и са стазом којима су се кретале.

Дураковић је, међутим, за портал Klix.ba рекао да су све безбедносне агенције имале прилику да интервенишу много раније и евентуално да траже измене.

Навео је да су бину и руте кретања проверавале агенције готово свих делегација које су намеравале да дођу у Сребреницу, те да је у јуну то учинила и Вучићева претходница и протокол.

"Обишли су све и нико није имао замерки, а сада накнадно кажу да је то био пропуст", рекао је Дураковић.

Закључено је да је Одбор дао максимум у организацији комеморације, као и да је сада све у рукама истражних органа.

Дураковић је нагласио да је Вучић цивилизовано примљен у Поточарима од породица жртава, а да се он лично извинио премијеру Србије за срамоту која није смела да се догоди.

"Морао сам да се извиним због будала које су дошле однекуд и злоупотребиле комеморацију и укоп, што се никад није догађало, и то је нас као домаћине све затекло и запрепастило", рекао је Дураковић, пренели су медији у БиХ.

"Морамо бринути о будућности и суживоту на овом простору и понашати се у складу са традицијом, јер ово није вашар него комеморативни скуп који захтева достојанство", пренео је Дураковић став Организационог одбора.

Дураковић је истакао да је Организациони одбор анализирао организацију припрема комеморације и захвалио свим грађанима и делегацијама који су дошли да одају почаст и присуствују укопу 136 идентификованих особа, изузев онима који су направили неред и напали премијера Србије.

Хабибовић: Џеназа за породице и оне који жале

Члан овог одбора Мунир Хабибовић рекао је да није потребно да се на комеморацији окупља 50.000 људи, од којих неки долазе да праве проблеме.

"Џеназа је за породице и оне који заиста жале за жртвама. Док смо ми сами водили бригу о реду унутар Меморијалног центра, није било инцидената на комеморацијама. Не треба нам овде неко из Бужима и других места ко долази да прави проблеме јер ми желимо да и након 11. јула овде мирно живимо", поручио је Хабибовић.

Према његовим речима, породице настрадалих су прихватиле Вучића, па ако су то учиниле мајке, други нису имали право да се обрачунавају на било који начин и брукају породице и све који су везани и учествују у организацији комеморације.

Џенази је, констатовано је, присуствовало близу 70.000 особа које су дошле у 392 аутобуса и близу 6.000 путничких аутомобила. Међу њима је било и 10.000 учесника Марша мира, те 500 мотоциклиста и 300 бициклиста. Такође, било је присутно и више од 100 делегација.

Иначе, премијер Александар Вучић позвао је чланове Председништва БиХ да што скорије дођу у заједничку посету Србији.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи