Читај ми!

Додик: Референдум је уставно право РС

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је уставно право тог ентитета и парламента Српске да расправља и одлучује о расписивању референдум као изразу народне воље, на начин како то чине и државе у САД. Прекинута седница Скупштине РС на којој се респавља о расписивањ референдума, наставак сутра у 10 часова.

Обраћајући се посланицима на посебној седници Народне скупштине на којој би требао да се одлучи о расписивању референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, Додик је рекао да Српска само тражи да се поштује Дејтонски устав БиХ и разграничење надлежности између ентитета - Федерације БиХ, Републике Српске и БиХ, пренео је Танјуг.

Напоменуо је да постоје оспоравања права Српске да распише референдум о правосуђу, јер то наводно може расписати само БиХ.

"Па, референдум јесте искључиво право сваког ентитета, јер то право нити је дато, нити припада БиХ, баш онако како је то и у САД - припада државама чланицама, а никако федералним властима на нивоу САД", истакао је Додик.

Подсетивши шта је о томе рекао академик и стручњак за уставно право Миодраг Јовичић, Додик је истакао да у САД референдум и народна иницијатива не постоје и нису никада постојали у федералном законодавству, али су зато широко примењени у законодавству држава, са изузетком државе Делавер.

Објаснивши зашто толико говори о америчком Уставу, Додик је рекао да је то зато што је стручна и научна јавност неподељеног мишљења да је Устав БиХ умногоме копија америчког, јер су га писали амерички правници у Дејтону.

Широко износећи аргументе због којих сматра да је неопходно донети одлуку од организовању референдума о правосуђу БиХ, Додик је рекао да и данас, 20 година након рата, постоји стално настојање да се оспори уставноправни положај Српске који јој припада по Дејтонском споразуму.

"Ми само тражимо да се поштује Дејтонски Устав БиХ и разграничење надлежности између ентитета и БиХ", рекао је Додик, пренели су медији у Српској.

Упозорио је да упорно оспоравање и кршење Дејтонског споразума од дела међународне заједнице кроз наметање уставних амандмана на уставе ентитета, наметање закона, смене изабраних званичника од високог представника, одржава сталну нестабилност и нерационалност нефункционалних органа на нивоу БиХ.

"Свакако да у томе посебно место заузима наметнуто правосуђе на нивоу БиХ, у виду Суда и Тужилаштва, а нешто мање Високог судског и тужилачког савета БиХ", навео је Додик.

Председник Српске је подсетио да, када је реч о карактеру протеклог рата у БиХ, не постоји слагање међу народима у БиХ, наводећи да је за Српску, као и за бројне међународне институције, то био грађански рат.

"То никада није прихватила бошњачка страна која тврди да је у питању агресија Србије, понекад кажу и Хрватске на БиХ, уз геноцид и не само у Сребреници...", истакао је Додик.

Указао је да ратна пропаганда која је означавала Србе као злочинце, а Муслимане-Бошњаке као жртве, тражила судске потврде.

"Зато је било потребно измислити правосуђе на нивоу БиХ, супротно уставним решењима из Дејтонског споразума", наглашава председник Српске.

Бесмисленост постојања правосудних институција на нивоу државе БиХ, Додик је сликовито описао на случају Насера Орића на кога је то исто правосуђе заборавило читавих шест година.

"А када је ухапшен онда се брже-боље сете да имају тај предмет код себе и онда траже да се Орић изручи њима, јер тобоже воде истрагу. Онда га пусте, без оптужнице, без суђења, без правде за жртве и њихове породице", поручио је председник Српске.

Додик је приметио и да није намера бошњачке стране да формално укине Српску.

"Намера је перфиднија - да се одузимањем надлежности и гушењем кроз неуставно приоритетно финансирање гломазног и непродуктивног административног апарата на нивоу БиХ, насталог наметањем од високог представника, обесмисли само постојање Српске", истакао је Додик и поручио да би се тиме угасила перспектива економско-социјалног опстанка српског народа као већинског у Републици Српској.

Седница на којој се респавља о расписивању референдума је прекинута и биће настављена сутра у 10 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи