Читај ми!

Ципрас код куће на "врућем терену"

Грчки премијер Алексис Ципрас суочава се са тешком битком да добије подршку коалиционих партнера за коначни предлог лидера еврозоне за спас Грчке. Следећи проблем еврозоне – како Атини обезбедити "кредит за премошћавање" да би могла да врати старе дугове.

Четири законска предлога, међу којима су закон о реформи пензионог система и пореза на додату вредност, морају бити усвојена у грчком парламенту до среде у поноћ.

Ципрас, који се вратио у Грчку после тешких разговора у Бриселу са лидерима еврозоне, председаваће састанку високих званичника своје левичарске партије Сириза, пре него што парламентарци започну дводневну дебату о споразуму са 19 лидера ЕУ, јавила је агенција АП.

Портпарол Сиризе у парламенту упозорава да грчка влада не сме да падне због договора Ципраса са лидерима еврозоне о новoм пакету помоћи Атини од 86 милијарди евра.

Ако свегрчки договор не успе, грчким банкама прети колапс, а земља би тада могла бити приморана да напусти еврозону, наводи Би-Би-Си, преноси Танјуг.

Предлог лидера еврозоне за спасавање Грчке, међутим, претпоставља све договорене реформе, укључујући најтеже – подизање стопе пореза и либерализацију тржишта рада.

Око 30 од укупно 149 посланика Сиризе у грчком парламенту вероватно ће гласати против владе.

Један од коалиционих партнера Сиризе, Партија независних Грка, већ је саопштила да неће подржати предложене мере иако жели да остане део коалиционе владе.

Панос Каменос министар одбране Грчке и члан Партије Независних Грка оцењује споразум као покушај свргавања владе, али истиче да ће наставити да подржава Ципраса. Гласаћемо по савести, додаје Каменос.

Министар полиције Никос Вуцис уверен је да на постоји могућност да Ципрас на добије подршку и да ће се донети одлуке које ће вратити ствари у нормалу.

У Атини је испред парламента протестовало више стотина људи који сматрају да се предложеним споразумом поништавају обећања премијера Ципраса када је реч о противљењу мерама штедње.

Медији спекулишу да Ципрас размишља о оставци како би отворио пут за формирање привремене техничке владе и расписивање избора. Немачки Билд наводи да би грчки премијер тако избегао да сам спроведе непопуларне мере штедње.

Британци не дају паре за Грчку

Британски министар Џорџ Озборн допутовао је у Брисел на састанак министара финансија земаља Европске уније с јасном поруком да се не очекује да Велика Британија, која није у еврозони, даје новац за помоћ Грчкој, наводи АП, преноси Бета.

После договора лидера 19 земаља еврозоне о новом пакету помоћи Грчкој и њеном останку у систему заједничке валуте, пажња је сада усмерена на то како јој обезбедити краткорочну позајмицу која би јој помогла да врати дугове.

Озборн је рекао да Британија, једна од девет чланица ЕУ која није део еврозоне, неће учествовати у том програму помоћи.

"Идеја да се новац британских пореских обвезника користи за помоћ Грчкој потпуно је неприхватљива", рекао је британски министар финансија уочи састанка у Бриселу.

Председник Еврогрупе Јерун Дајселблум рекао је по доласку на самит министара финансија да није лако наћи начин да се Грчкој обезбеди такозвани "кредит за премошћавање", помоћу којег би Атина могла да врати старе дугове и да ће се то питање разматрати током наредних неколико дана.

Грчка нема новац да Европској централној банци врати дуг од 4,2 милијарде евра, који доспева на наплату 20. јула. Зато јој је одмах потребан мањи зајам, јер је за приступ новом пакету помоћи који је договорен у понедељак потребно око четири седмице.

Према речима Дајселблума, министри разматрју све могуће инструменте и фондове, али сви имају "недостатке или немогућности или правне препреке".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи