Јосиповић узвратио Китаровићевој, прозвао је за неефикасност

Бивши хрватски председник Иво Јосиповић одговорио је на критике које му упутила актуелна шефица државе Колинда Грабар Китаровић на рачун вођења спољне политике током његовог мандата и прозвао је за неефикасност.

Грабар Китаровић је у интервјуу Слободној Далмацији, између осталог, замерила бившем шефу државе да је током његовог мандата у спољној политици истицана "нападна приврженост Београду", преноси Танјуг.

На њену оцену да се ишло у Београд "певати и плесати", али се нису решавали проблеми, Јосиповић јој одговара питањем: "Што их не решите, госпођо председнице, у Вашој су надлежности".

Осим тога, пита је и шта је она урадила, уз констатцију да је одавно прошло "оних сто дана".

"Каже председница 'ми често уопше немамо свој став, јер очигледно немамо властиту спољну политику'...Не сећам се када сам имао прилике да чујем овакву сажету, оштру и разорну самокритику. Или је можда председница заборавила да је по Уставу она сукреатор спољне политике. Зато, питам, зашто госпођо председнице немате став, зашто немате спољну политику", пише у Јосиповићем одговору, преносе хрватски медији.

Лидер странке Напред Хрватска наглашава да је још пуно отворених проблема, али подсећа Грабар Китаровић да је за време његовог мандата, након дуго времена, отворена сарадња држава и многих њихових институција.

"Сарадња је допринела да се број несталих више него преполови. Хрватска је профитирала инвестицијама и извозом. Србија и БиХ су једине земље с којима имамо значајнији суфицит. Подигли смо брезбедност и уместо сталних напетости имамо значајну војну и полицијску сарадњу. Интензивиран је повратак отетог културног блага...", подсећа он.

Јосиповић додаје и да је с владом Јадранке Косор, као и са садашњом премијера Зорана Милановића, договорио темеље спољне политике према БиХ која је, колико је то могуће помогла тој држави и променила однос међународне заједнице према Хрватима у тој земљи.

"Могао бих још, али, и ово ми се чини довољним да упитам, који су Ваши резултати госпођо председнице", поручује Јосиповић својој наследници у "фотељи" шефа најмлађе чланице Европске уније, а негира и оцену да се за време његовог мандата Хрватска превише затворила у регион.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи