Читај ми!

Годишњица страдања више од 3.500 Срба у Подрињу

У Братунцу je одржан комеморативни скуп поводом 23. годишњице страдања више од три и по хиљаде Срба на подручју средњег Подриња.

Од маја до децембра 1992. године у нападима муслиманских снага уништено је и разорено на десетине српских села у којима су на најбруталнији начин убијени цивили у Сребреници, Братунцу и Скеланима, међу којима је и 69 Срба убијених на Петровдан 1992. године.

Парастос је служен на братуначком Градском гробљу, а венац је на Спомен-крсту положио председник Републике Српске Милорад Додик.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин присуствовао је парастосу убијеним и погинулим Србима средњег Подриња и положио венац Владе Србије на Спомен-крсту.

Милорад Додик рекао је да Република Српска и Србија никада у историји нису имали боље односе и сарадњу, поручујући да је то је оно што је потребно и да Срби неће сукобе, преноси Танјуг.

Додик је истакао да се на простору Братунца десио злочин у континуитету, који је поморио многе недужне људе, али и да је нови злочин то што се један злочин признаје и међународно верификује, даје му се резолуција у УН, а на другој страни ништа не значи умор жена и деце српске националности, преко чега се прелази.

"Злочин над Србима десио се у континуитету, а злочин над Бошњацима десио се у кратком времену. У чему је разлика, каква је то разлика? Зар није доказ веће свирепости то што се у континуитету убијали недужни људи", рекао је Додик. 

Према његовим речима, српски народ обележава Братунац као концентрисани израз свога сећања на страдале у току неколико година рата, те да смо данас сведоци да се опет насиљем међународне политичке заједнице покушава наметнути и приписати само злочин над Бошњацима као злочин геноцида, приписујући тако колективну одговорност Срба за то.

"Ако се то деси, Срби ће бити једини народ у документима УН, окарактерисан на такав начин. Али оно што је веома важно и видљиво у овом времену је јединство у политичком ставу и активности који исказују власти Републике Српске и Србије и поводом овог и много чега другог, РС и Србија су заједно у настојању да се дође до истине која је потребна", поручио је Додик.

Вулин: Република Српска и Србија стоје уједињене

Мртви не дају живима да лажу и да забораве, а пре него што се одбије најхрабрија понуда српског вође, каква је добијена од председника владе Александра Вучића, било би праведно да се саслуша и послуша, погну главе и да се пође његовим примером, изјавио је министар Александар Вулин.

Вулин је запитао колико стотина хиљада побијених, покланих и протераних Срба треба да падне, па да се већ једном неко извини у Јасеновцу, Јадовну и Братунцу. 

"Камо среће да вође других народа хоће да пођу примером праштања и помирења, ето нама мира за живота, мира на Балкану", поручио је Вулин на обележавању дана страдања Срба у Подрињу.

"Зато смо данас овде, да кажемо онима који нам суде без суда и судије, без права на реч, права на одбрану, да пре него што упишу страшну, најстрашнију пресуду, пре него што уз име мог народа додају реч геноцид, да би било праведно да су бар дошли овде. Било би праведно да нам кажете зашто српске жртве немају право на име џелата, зашто за српске жртве баш нема кривца", навео је Вулин.

Нагласио је да је истина да ни у једној светој књизи није записано постојање исламске државе, али јесте у исламској декларацији и да је истина да ни у једној светој књизи није записано да се хришћанске главе имају одсецати, а истина је да је прва одсечена глава не у Сирији, не у Авганистану ни у Ираку, већ овде, пред очима читавог света, који је окретао поглед и тражио истину која ће оправдати стварање нових држава, комадање и бомбардовање.

"Прву хришћанску, српску одсечену главу, главу Драгана Поповића, подигло је зло баш овде, да читав свет види шта је пут џихада, зла и мржње. Свет је тада окренуо главу, није гледао ископаним очима Слободана Илића каква је порука која се упућује. Нека сада свет погледа и види", поручио је Вулин.

Према његовим речима, пре него што се народу Јасеновца, Јадовна, Братунца у истој речи са честитим именом дода реч геноцид, реч која није стављена онима који су Јасеновац, Јадовно и Братунац направили, било би праведно да се каже зашто су ископане очи судије Слободана Илића недостојне осуде и недостојне казне.

"Мудро би било да нам кажете колико стотина хиљада побијених, покланих и протераних Срба треба да падне, па да се већ једном неко извини у Јасеновцу, Јадовну и Братунцу, колико стотина хиљада Срба мора да умре у вековима иза и испред нас, да вођа неког другог народа у некој молитви поклекне и каже Србима - опростите за грехе мојих отаца и моје браће", запитао је Вулин.

Он је додао да ће се у данима који су пред нама десити велике, пресудне ствари, које ће говорити и о старим пријатељствима и о новим надама и да једну ствар поносно каже - "Република Србија и Република Српска немају никог ближег, ни пречег једни другима. Шта год се буде дешавало у данима који су пред нама, каква год резолуција буде усвојена или неусвојена, Србија ће бити уз Републику Српску. Уједињени ми стојимо", поручио је Вулин. 

На подручју Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца, Власенице и Осмака, током Одбрамбено-отаџбинског рата, страдало је најмање 2.370 особа српске националности, док је на ширем подручју средњег Подриња и Бирча страдало око 3.500 Срба, наводи се у саопштењу Министарства рада.

Без једног или оба родитеља остало је око 800 деце, а око 5.400 породица без покретне и непокретне имовине.

Напади су углавном извођени на значајне православне празнике, Божић, Српску нову годину, Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан, Никољдан.

Од маја до децембра 1992. године у нападима муслиманских снага уништено је и разорено на десетине српских села и на најбруталнији начин убијено стотине српских цивила у Сребреници, Братунцу и Скеланима, додаје се у саопштењу.

У том периоду је на подручју Сребренице нападнуто 21 село у којима је убијено више од 400 српских цивила, а у нападу на 22 српска села општине Братунац убијено је најмање 560 српских цивила.

На Петровдан 1992. године муслиманске снаге су, под командом Насера Орића упале у више српских села пљачкајући их и палећи, а у селима Залазје, Биљача, Сасе и Загони убили су и измасакрирали 69 српских цивила, наводи се у саопштењу. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи