Читај ми!

Атина одбила понуду кредитора

Понуду кредитора да се отплата дуга, уз нови зајам, продужи за пет месеци грчка влада је одбацила истакавши да би то само продубило кризу, јер програм подразумева нове, рецесивне мере. Премијер Алексис Ципрас заказао хитну седницу владе.

Како је саопштено из грчке владе, последња понуда кредитора Грчкој уз услов да она спроведе нове реформе, не може да буде прихваћена јер садржи "рецесивне" мере и потпуно неадекватан програм финансирања у наредних пет месеци, преноси Бета.

Предлог институција (Европске уније, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда) садржи дубоко рецесивне мере, док је програм финансирања у наредних пет месеци недовољан", навели су извори у Атини пред још један састанак министара финансија еврозоне о томе, сутра у Бриселу.

По том документу чији су делови данас процурили у јавност, повериоци су предложили Грчкој продужетак од пет месеци финансијске помоћи у оквиру којег је пакет помоћи од 12 милијарди евра који би био исплаћен у четири дела, до новембра.

Грчка влада је потврдила детаље тог документа наводећи да предлог предвиђа хитну исплату 1,8 милијарди евра, уз мере Владе Грчке које би одобрио парламент, како би држава се избегла банкрот у уторак.

Наиме, Грчка до 30. јуна треба да плати рату дуга ММФ-у од 1,7 милијарди евра. Остатак од 12 милијарди евра би се исплаћивао зависно од спровођења реформи у Грчкој.

"Јасно је да предлог, изузимајући рецесивне и социјално десктруктивне мере, садржи и знатан финансијски јаз у том петомесечном периоду. А то би довело до нових и тешких преговора и новог меморандума о штедњи на крају ове године", оцењено је из грчке владе.

У међувремену, грчки премијер Алексис Ципрас за вечерас је заказао хитну седницу владе.

Дипломатски извори у Бриселу су претходно саопштили да су Грчка и међународни повериоци приближили ставове о споразуму који би Атину спасао од банкрота пошто је премијер Алексис Ципрас направио низ уступака.

Грчка је пристала са смањи пензије на ниво веома близак захтеву кредитора, рекли су званичници, јавила је агенција АП.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи