Читај ми!

"Бомба" Заева тресе Ахметија

Лидер опозиције позвао "часне" чланове Демократске уније за интеграције да окрену леђа влади Николе Груевског, оптужујући лидера те странке Алија Ахметија да је радио на исти начин као и премијер – "за моћ, власт и новац". Још десет дана за успех преговора у Бриселу.

"Сви ми, Македонци, Албанци, Срби, Турци, Власи, Роми и други имамо право да живимо у слободној и демократској Македонији, а не у пашалуку неколицине без обзира на то које су националности", рекао је лидер опозиције Зоран Заев, објављујући нову серију прислушкиваних разговора, у којима су главни актери званичници ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ.

Заев је позвао "часне чланове" ДУИ да напусте власт Николе Груевског и укључе се у формирање владе која ће организовати изборе и на тај начин "спасти грађане и државу".

"Бомба" о активностима званичника ДУИ уследила је после гласног негодовања албанских активиста, који су од Заева тражили да објави и прислушкиване разговоре партије Алија Ахметија, тврдећи да је решавање односа на албанској политичкој сцени једнако важно као и активности македонских политичара.

Део Ахметијеве партије, пре свега Алмира Мехмети, већ месецима тражи да се ДУИ повуче из владајуће коалиције и отвори пут новим изборима, али је лидер те партије тврдио да не жели да доприноси распламсавању политичке кризе у Македонији.

Заев је, истовремено, рекао да преговори власти и опозиције, којима посредује ЕУ, морају да резултирају решењем у наредних десетак дана, јер ће, у противном, постати бесмислени.

Груевски је, начелно, пристао на формирање прелазне владе, која ће створити услове за одржавање превремених избора наредног пролећа, али под условом да на месту премијера остане до краја године.

Опозиција је такав предлог одбила, наводећи да је у питању "политичко шибицарење", као и да влада Николе Груевског, после серије афера, нема легитимитет да води процес ка новим изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи