Европски посланици сложни о новој резолуцији

Посланици Европског парламента сматрају да би доношење нове резолуције о Сребреници у тој институцији било значајно, јер би се тиме на достојанствен начин обележила 20. годишњица масакра, а европске институције позвале да спрече да се тако нешто икада више понови. Сматрају да би нова резолуција допринела процесу помирења и тиме унапредила европску перспективу региона.

Иницијатор резолуције, хрватски посланик Иван Јаковчић из посланичке групе АЛДЕ (Савез либерала и демократа за Европу), изјавио је да је његов циљ да "Европски парламент обележи двадесетогодишњицу најгорег масакра у Европи после Другог светског рата на достојанствен начин, преноси Танјуг.

Он при томе сматра да је мање важно да ли ће бити усвојена као документ, или бити део говора председника Европског парламента Мартина Шулца на пленарној седници.

Конференција председника Европског параламента ће наиме 2. јула одлучити да ли ће нацрт резолуције бити стављен на дневни ред пленарне седнице од 7. до 9. јула, или ће бити дата као изјава председника Европског парламента Мартина Шулца и лидера посланичких група у Европском парламенту.

Предлог резолуције позива све европске институције да учине све што је у њиховој моћи да се злочини попут оних у Сребреници не понове, навео је Јаковчић.

Резолуција такође позива Европски савет и Европску комисију да на двадесетогодшињицу масакра "пошаљу јасну поруку земљама Западног Балкана да имају европску першпективу и да они подржавају процес проширења, као и процес регионалне сарадње," додао је Јаковчић, а објављено је на пораталу Еuropeanwesternbalkans.

У изјавама за овај портал, чланови Европског парламента из других политичких група изнали су слично мишљење.

Словеначки посланик Франц Богович из посланичке групе ЕПП (Европска народна партија) рекао је да подржва нацрт резолуције, а двадестогодишњица овог, како каже, "највећег злочина против човечности у Европи после Другог светског рата", по њему је прилика да не само Европа, већ и Западни Балкан обележе годишњицу већом интеграцијом у ЕУ и прекограничном сарадњом.

Он је такође рекао да снажно верује да ЕУ треба да убрза процес проширења на земље Западног Балкана, и "предложи јасну европску перспективу у овом подручју".

Фајон: Нејасна одлука о усвајању резолуције

Словеначка посланица Тања Фајон из групе С&Д (Прогресивистичка алијанса социјалиста и демократа) оцењује да с обзиром на осетљвост теме, коначна одлука о усвајању резолуције о Сребреници у Европском парламенту још није јасна.

"Истовермено С&Д је одлучио да у суботу подржи резолуцију. Очекујем да ће коначна одлука бити јаснија крајем недеље или што је пре могуће," рекла је Фајон. Она сматра да је веома важно да Европски парламент усвоји резолуцију уочи годишњице.

"Иако ниједан документ не може да поправи оно што се догодило, признање да је то злочин генцида у коме је било много жртава, укључујући бебе, жене и децу, док се још трага за бројним несталима, значи много онима који су изгубли чланове породице и пријатеље". навела је Фајон. Она такође сматра да до трајног помирења може доћи само ако се расветли цела истина, "без обзира да ли је то у интересу свих страна".

Само када сви признају свој део кривице и када је она јасно и гласно осуђена, можемо говорити о процесу помирења, које је од кључног значаја за регион и генерације пред нама, навела је она.

"Отуда је јасно да је одговорност лидера Босне и Херцеговине али и Европе и света, заиста велика када је реч о признавању и осуди овог злочина. Разуменвање историје на неки начин представља упозорење и да се такви злочини никада не могу поновити у Европи. Мир није нешто што нам је дато, већ се морамо стално борити за њега, из дана у дан", каже Фајон.

Потпредседница Европског парламента из групе Зелени/ЕФА (Зелени - Европски слободни савез) Улрике Луначек изјавила је да она и њена посланичка група снажно подржавају резолуцију о Сребреници.

По њеном мишљењу важно је да "резолуција подсети на жртве геноцида у Сребреници и изрази саучешће породицама и преживелима".

Међутим, како додаје, да резолуција треба такође да подржи организације пупут Удружења мајки енклава Сребреница и Жепа, "имајући у виду њихову кључну улогу у подизању свести о овом догађају и изградњи ширег основа за помирење међу свим грађанима БиХ".

На крају, Европски параламент, цивилно друштво и грађани БиХ треба да искорсите двадесетогодишњицу масакра у Сребреници као прилику да појачају процес помирења и сарадње у регину који је кључни предуслов како би земље региона могле да напредују ка ЕУ," оценила је Луначек.

Нацрт нове резолуције одаје пошту свим жртвама, наглашава значај превенције и кажњавања геноцида и злочина против човечности, наглашава значај политике помирења и подржава процес придруживања земаља Западног Балкана ЕУ, а остаје да се види да ли ће текст додатно бити измењен амандманима.

Европски парламент је иначе већ донео две резолуције о Сребреници.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи