Читај ми!

Инцко: БиХ да се опрости од политике прошлости

ЕУ је пружила нову шансу БиХ и "ово је тренутак када би та земља коначно требало да се опрости од политике из прошлости и да се одлучно определи за нови начин вођења политике, у коме ће интереси грађана јасно бити стављени на прво место", рекао је у СБ УН високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко.

Подносећи редовни шестомесечни извештај о БиХ Инцко је, између осталог, у извештају навео да је у протеклих шест месеци дошло и до оспоравања Дејтонског мировног споразума, преноси Бета.

Према његовим речима, посебно је забрињавајућа Декларација коју је усвојила Народна скупштина РС, којом се директно оспоравају надлежности Уставног суда БиХ те декларација СНСД-а о одржавању референдума о независности Републике Српске 2018. године.

"Мировни споразум не даје ентитетима у БиХ право на отцепљење, и сваки покушај измене мировног споразума захтева споразум свих страна. Цртање граница у Босни и Херцеговини је иза нас. Поделе и отцепљење су неуспеле стратегије које су побеђене пре двадесет година. Њихово место је у књигама историје", истакао је Инцко.

Нагласио је да "ово није време подела већ време поновног грађења мостова".

Инцко сматра да је пред БиХ тежак пут у спровођењу социо-економских реформи, те да у том процесу неће изостати подршка међународне заједнице.

Међутим, према његовим речима, подршка међународне заједнице Уреду високог представника у БиХ (ОХР) се смањује.

"Мени је све теже спроводити свој мандат. Сада није моменат да губимо фокус или одлучност и молим вас да дате своју пуну подршку како бисмо помогли БиХ да крене путем ка ЕУ", апеловао је високи представник у БиХ у Савету безбедности УН.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи