ЕУ: Расветлити ко је одговоран за насиље у Куманову

Европска комисија указује да се сукоб у Куманову мора најпре примерено да се разјасни како би Брисел потом деловао у вези са тим конфликтом. Известилац Парламентарне скупштине Савета Европе за Македонију жали због оружаних сукоба и позива на мир у тој земљи.

Маја Коцијанчич, портпаролка европског комесара Јоханеса Хана, оцењује као претерано далекосежне опаске да Еулекс и ЕУ не раде добро свој посао кад је реч о безбедности на Косову, јавља Танјуг.

Према њеним речима, европски комесар Јоханес Хан ставио је до знања да је "нужна истрага да би се збивања током викенда ваљано расвестлила".

Коцијанчич је тиме одговорила на питање македонског новинара да ли то значи да Еулекс и ЕУ, који имају надзор над Косовом, лоше обављају свој посао јер је група од педесетак терориста с Косова неометано ушла у Македонију и сукобила се с полицијом.

Ханова портпаролка је македонском новинару рекла да он "већ извлачи закључке" и додаје да ти догађаји "морају бити примерено разјашњени и расветљено ко је одговоран за то да би потом деловали с тим у вези".

"Зато треба имати на уму подробно оно што је рекао комесар Хан и што је ЕУ ставила до знања у самој земљи (Македонији) да би се разумело како ми делујемо", закључује Коцијанчич.

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан истиче да су сви забринути због оног што се догодило током викенда (у Куманову) и да осуђују сваки вид насиља. 

Према његовим речима, Брисел тражи од свих уплетених страна и виновника да сарађују у расветљавању оног што се догодило, ко је за то одговоран, а да онда јединствено делујемо с тим у вези.

"И, друго, тај напад не сме одвући пажњу од веома озбиљне унутрашњеполитичке ситуације у БЈР Македонији, због чега смо позвали и владу и опозицију да крену у решавање те ситуације и почну да сарађују", истиче Хан.

Европски комесар наглашава да сукоби у Куманову не смеју бити искоришћени да се створи нова сложена ситуација уношењем етничких затегнутости.

Хан позива људе у Македонији и суседству да делују разборито, јединствено, циљано и с увидом у то шта се чини.

Известилац Парламентарне скупштине Савета Европе за Македонију, британски посланик Боб Валтер дубоко жали због погинулих и повређених у сукобима који су се претходних дана одвијали у Македонији, посебно на њеној граници са Косовом.

Валтер наглашава да се скорашњи немили догађаји одвијају у тренутку када Македонија пролази кроз тешку политичку кризу.

Известилац ПС СЕ позива све стране да одрже мир, да избегавају даље конфликте и да спрече насиље које би било погубно за стабилност Македоније и читавог региона.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи