Читај ми!

Вајгл: Инцидент у Куманову само врх леденог брега

Заустављање политичке кризе и насиља у Македонији је услов како би ове године та земља добила позитиван извештај о могућем почетку приступних преговора с Европском унијом, поручује стални известилац Европског парламента за Македонију Иво Вајгл.

Иво Вајгл каже да ће ЕУ наредних дана конкретизовати оно што може да понуди Македонији како би стабилизовала стање, преноси Танјуг.

"Македонске власти морају конструктивно решавати политичку кризу, која је кулминирала терористичким нападом у Куманову, и показати инклузивност према македонским Албанцима", наводи Вајгл.

Упозорава да би, након девет година позитивних извештаја о напретку земље, подршка Брисела Македонији могла изостати.

"Заустављање политичке кризе и насиља услов је да се ЕУ позитивно постави према питању македонске будућности, а та је будућност чланство у Европској унији", истиче Вајгл.

Упркос позитивним извештајима ЕП, почетак приступних преговора с Македонијом блокира Грчка која се противи имену те земље.

Оцењује да је Куманово за инцидент изабрано због близине српске и косовске границе и због већег удела албанског становништва у том граду.

"Жртава би вероватно било мање да су македонске власти уважиле упозорења која су добијала и да су реаговали правовремено", сматра стални известилац Европског парламента.

Вајгл каже да је терористички "инцидент у Куманову" само "врх леденог брега" политичке кризе која у Македонији траје већ дуже.

Вајгл за кризу у Македонији криви "неодлучност" и "инертност" ЕУ и НАТО-а у интегрисању земље у те структуре.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи