Читај ми!

Грчки дуг на бриселском столу

Европски министри финансија одлучују да ли је Грчка заслужила даљу помоћ. Копља се још ломе око захтева европских кредитора за реформом грчког тржишта рада и пензионог система.

У разговорима са европским партнерима, у Бриселу – Грчка се нада позитивној оцени реформи и деблокади преосталог дела страног зајма. Преговори трају месецима, због одбијања Грчке да уведе додатне мере штедње.

Притисци и фрустрације, на кључном састанку министара финансија еврозоне, од којих Грчка очекује позитивне оцене о реформама, у замену за преосталу траншу кредита од 7,2 милијарде евра, блокирану месецима.

Без тог новца, Грчкој прети банкрот за неколико недеља. Атина се нада и да ће јој Европска централна банка подићи лимит за издавање државних обвезница.

Кредитори подсећају да се крајем јуна завршава други програм помоћи, коју Грчка прима од 2012. године.

"Верујем да ћемо напредовати у преговорима. 'Црвене линије' за преговарачким столом су непроменљиве, али у ставовима и једне и друге стране има додирних тачака", каже Јанис Варуфакис, министар финансија Грчке.

Највећи грчки крадитор, Немачка, упозорава да Атина, која од августа није добила ни цент од поверилаца – не може да финансијски опстане без нове помоћи.

"Можда грчка влада треба да одржи референдум о томе шта грађани желе. Тада би било јасније да ли су спремни да прихвате оно што је неопходно или желе нешто друго", рекао је Волфганг Шојбле, министар финансија Немачке.

Две трећине грађана земље, чији је дуг 320 милијарди евра, желе договор са кредиторима, али их забрињава притисак на левичарску владу у Атини да одустане од предизборних обећања – раста пензија и заустављања приватизација.

Грчка је покренула трансфер 750 милиона евра вредне транше камата Међународном монетарном фонду, дан пре истека рока, саопштило је Министарство финансија у Атини.

Слаби изгледи за постизање споразума данас у Бриселу, оборили су акције на берзама у еврозони.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи