Читај ми!

Куманово, трагови окршаја полиције са терористима

После викенда који су обележили окршаји полиције са терористима, у кумановском насељу Диво је мирно, али су трагови сукоба свуда видљиви, јавља извештач РТС-а. У сукобима у Куманову страдало је осам полицајаца и најмање 14 терориста, док је 37 полицајаца повређено. Још нема података о цивилним жртвама.

Македонски МУП јуче је означиo крај дводневне акције у којој је, како је речено, елиминисана "најопаснија терористичка група у региону", коју је чинило више од 40 особа. У Македонији је и данас Дан жалости.

У насељу Диво, које је било поприште сукоба, јутрос је мирно, јавља извештач РТС-а Владимир Банић.

Пењемо се уз степенице преко срче. На тераси је експлодирала ручна бомба. Цео спрат је у рушевинама. Као и десетак кућа у центру насеља Диво.

Комшија Македонац не верује да је суседна кућа била упориште наоружане терористичке групе.

"Није било ништа необично. Ја их овде све познајем. Није било неких страних регистрација или људи са стране. Нисмо их видели", каже Гоце Тодоровски. 

Људи се враћају кућама, иако су многа домаћинства готово потпуно разорена. Свуда по насељу могу се видети рупе од метака и чауре које и даље леже по улицама.

Албанац који 60 година живи у насељу Диво обилази комшијске куће. Затечен је призором.

"Ово што се десило је лудило. Никада нисмо имали међунационалих проблема са Македонцима, Србима, Албанцима, Ромима. Ми овде добро живимо", прича Шаби Лимани.

У делу насеља још нема струје, па је повратак грађана отежан, али се претпоставља да ће ускоро сви они који желе моћи да се врате.

И у остатку Куманова је мирно. Једина назнака да је овом понедељку претходио буран викенд јесу хеликоптери који надлећу град.

Како су се терористи непримећено увукли у густо насељено место објашњава бивши командир полиције у Куманову, а затим директор Војне обавештајне службе Македоније.

Каже да је могуће да су у Куманово ушли јатачки или под претњом. Тврди да су заказале обавештајне службе.

"Већ 120 дана они су долазили полако, улазили, доносили оружје, правили своја снајперска гнезда, тако да су они спремни сачекали македонске специјалне силе", наводи Владимир Пивоваров.

Сумњиво му је то што су се терористи утврдили у насељеном месту одакле немају куда да побегну. Своје присуство, каже, нису крили.

"Који су мотиви тих људи који су ту дошли? Не можете, ако немате подршку месног становништва, да очекујете никакав резултат у ономе што сте замислили као терористичка организација. Дакле, све је ово атипично за један терористички чин", додаје Пивоваров.

За сада нема података о цивилним жртвама, као што нема ни података да ли су они који су означени као лидери терористичке групе ухваћени или "неутралисани".

Током дана очекује се да се јавности обрати портпарол МУП-а Иво Котевски или сама министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска и да саопште прецизније податке.

Политичка криза је направљена, циљ је испуњен, тврди политичка аналитичарка Биљана Ванковска. Каже да се не зна да ли је ово крај кризе.

"Ово је Балкан, запаљив терен, ране из прошлог конфликта нису затворене. Наравно, нико не може идеализовати међуетничке односе, мада грађани Куманова посебно показују велику солидарност, демонстрирају жељу да живе заједно, мирно", каже Ванковска.

Међутим, додаје, према принципу акција–реакција, све је могуће, па због тога мисли да је онај ко је то предузео рачунао и на те консеквенце.

Подсетимо, у сукобима у Куманову погинуло је осам полицајаца. У Скопљу је данас сахрањен Горан Стојменовић.

Македонију, иначе, очекује веома динамична недеља када је о политичкој сцени реч. За недељу, 17. мај, заказан је велики протест опозиције.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи