Читај ми!

Орбан: План ЕУ за избеглице луд и непоштен

Мађарски премијер Виктор Орбан назвао је европски план о подједнакој дистрибуцији тражилаца азила у државе чланице ЕУ "лудачким и непоштеним".

Виктор Орбан истиче да је идеја Европљана да неко дозволи избеглицама да уђу кроз његову земљу, а онда да их распореди по другим земљама чланицама – лудачка и непоштена, јавља Танјуг.

"Није време за солидарност већ за спровођење закона. Илегална имиграција је прекршај", рекао је мађарски премијер за локалну радио-станицу.

Орбанова примедба је дошла у моменту када се Европа суочава са растућим таласима избеглица из ратом погођених области – из Сирије, Ирака и Африке, наводи АФП.

Европска комисија 13. маја треба да представи миграциону политику где ће бити и предлози за установљење избегличких квота за све државе чланице. О том предлогу ће разматрати шефови влада и држава ЕУ на самиту 25. и 26. јуна.

После Шведске, Мађарска је друга по упливу избеглица у Европи, подсећа АФП.

Ове године у Мађарској је регистровано више од 40.550 захтева за азилом и то у периоду од јануара до маја, према подацима УНХЦР-а.

Од тог броја је 23.800 са Косова, а остатак из Сирије, Ирака и Авганистана. Многи од њих иду даље – у Немачку и Аустрију.

Влада премијера Виктора Орбана која жели закон којим би била убрзана депортација илегалних миграната, недавно је изазвала контроверзе плановима да се спроведе анкета широм земље да се види да ли Мађари мисле да имигранти шире тероризам, јавио је Ројтерс.

То је наишло на осуду УНХЦР-а, који је изразио своју забринутост због, како је наведено, растуће тенденције Мађарске да се "оцрне" избеглице које беже од рата.

"Веома смо забринути због начина на који влада оцрњује људе који беже из зона рата попут Сирије, Авганистана и Ирака и којима је очајнички потребна сигурност и заштита у Мађарској", рекла је регионална представница УНХЦР-а за Централну Европу Монсерат Феиксас Виње.

"Мађарска једноставно не може да врати избеглице у земље где би се суочили с претњама по живот", рекла је Виње.

Орбан је у фебруару рекао да Мађарска жели да усвоји закон о привођењу и хитном протеривању илегалних миграната.

УНХЦР је навео да је ове године око 13.000 тражилаца азила стигло у Мађарску из Сирије, Авганистана и Ирака. За сада нема индикација да је било ко од њих враћен кући.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи